Νέα Έρευνα: Το Αλκοόλ Επιταχύνει τις Βλάβες της Νόσου Alzheimer

Η νόσος Alzheimer αποτελεί σήμερα τη συχνότερη μορφή άνοιας και ενοχοποιείται για περισσότερο από το 60% του συνόλου των περιστατικών, σύμφωνα με δεδομένα από το Alzheimer’s Association των ΗΠΑ. Αν και αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer, οι μηχανισμοί μέσω των οποίων το αλκοόλ επηρεάζει την πορεία και πρόγνωση της νόσου δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Σε μία νέα προκλινική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Neurobiology of Disease, μία επιστημονική ομάδα έδειξε ότι ακόμα και χαμηλές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να επιταχύνουν την ατροφία του εγκεφάλου, δηλαδή των απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επισπεύσει τις βλάβες που προκαλεί η νόσος Alzheimer στα πρώιμα στάδια», υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα πειραματοζώων με παθολογία νόσου Alzheimer, οι επιστήμονες έδωσαν τα ποντίκια την επιλογή να καταναλώσουν είτε νερό είτε αλκοόλ για 10 εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό προσομοίωσαν την κατανάλωση αλκοόλ από έναν άνθρωπο. Ο στόχος ήταν να εξετάσουν αν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και την πορεία της νόσου Alzheimer.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα, το αλκοόλ προκάλεσε ατροφία στον εγκέφαλο των πειραματοζώων και αύξησε τα επίπεδα των πλακών αμυλοειδούς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των πλακών αυτών αργότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι η απότομη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ αύξησε τα επίπεδα του β αμυλοειδούς, δηλαδή του συστατικού των παθολογικών πλακών που βρίσκονται στον εγκέφαλο.

Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον περιφερικό μεταβολισμό αλλά και το μεταβολισμό στον εγκέφαλο, παράγοντες οι οποίοι έχουν συνδεθεί και οι δύο με επιτάχυνση της νόσου Alzheimer.

Η ίδια επιστημονική ομάδα είχε δείξει στο παρελθόν ότι τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τόσο τον αριθμό των πλακών όσο και τα επίπεδα του β αμυλοειδούς. Στην παρούσα μελέτη οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, καθώς και τους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Τέλος, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

«Τα προκλινικά μοντέλας μας έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Κατά συνέπεια, η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί πιθανώς έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο Alzheimer και την άνοια», τόνισαν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα