Νέα Έρευνα: Η Νοσηλεία στη ΜΕΘ Αυξάνει τον Κίνδυνο Νόσου Alzheimer Αργότερα

Οι ηλικιωμένοι με ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια στη μετέπειτα ζωή τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτη. Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της έρευνας, η νοσηλεία στη ΜΕΘ θα πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση νόσου Alzheimer.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο Alzheimer’s Association International Conference 2022.

Ένας Νέος Παράγοντας Κινδύνου

Η νοσηλεία στη ΜΕΘ εξ’ αιτίας σημαντικής επιδείνωσης των συμπτωμάτων μίας νόσου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η σύνδεση ανάμεσα στη νόσο Alzheimer και το ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ δεν είχε εξερευνηθεί επαρκώς.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εξ’ αιτίας της πανδημίας αλλά και άλλων παραγόντων.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ και τον κίνδυνο άνοιας σε 3822 ηλικιωμένους (μέση ηλικία 77). Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις εκτίμησης των γνωστικών λειτουργιών ετησίως.

7.8 χρόνια μετά την αρχή της έρευνας, 1991 εθελοντές (52%) είχαν νοσηλεία στη ΜΕΘ στο ιστορικό τους. Οι 1031 (27%) είχαν νοσηλευτεί πριν την εγγραφή τους στη μελέτη, ενώ οι 961 (25%) νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Στην ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και τη φυλή. Το ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ συνδέθηκε με 63% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer και 71% αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλα τα αίτια.

Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα το ιστορικό χρονίων νόσων, καθώς και το ιστορικό αγγειακών παραγόντων κινδύνου, η νοσηλεία στη ΜΕΘ συνδέθηκε με 110% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer και 120% αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλα τα αίτια.

Αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί της σύνδεσης ανάμεσα στο ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ και τον κίνδυνο άνοιας είναι ακόμα ασαφείς όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της έρευνας.

«Η έρευνά μας δεν σχεδιάστηκε με σκοπό να εξερευνήσει τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης. Ωστόσο, έχουμε ορισμένες θεωρίες που μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν τις παρατηρήσεις μας», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις η νοσηλεία στη ΜΕΘ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η σοβαρή COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η σήψη, η αιμοκάθαρση και το παραλήρημα, τα οποία μπορεί στο σύνολό τους να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στη ΜΕΘ, είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Σημαντικά Δεδομένα

Πρακτικά η παρούσα μελέτη δείχνει ότι ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν νοσηλεία στη ΜΕΘ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η παρατήρηση αυτή είναι σημαντική, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των νοσηλειών εξ’ αιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατακόρυφα στον πληθυσμό των ηλικιωμένων.

«Ο γιατρός θα πρέπει να κάνει εκτίμηση των γνωστικών λειτουργιών συχνότερα στους ασθενείς με ιστορικό νοσηλείας στη ΜΕΘ», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα