Νέα Έρευνα: Η Διατήρηση του Βάρους στην Τρίτη Ηλικία Συνδέεται με Μακροζωία στις Γυναίκες

Οι γυναίκες που κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος μετά την ηλικία των 60 ετών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία (90, 95 ή 100), σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Journal of Gerontology: Medical Sciences. Συγκεκριμένα, η μελέτη παρατήρησε ότι οι γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος στην τρίτη ηλικία είχαν 1.2 έως 2 φορές αυξημένη πιθανότητα να ξεπεράσουν την ηλικία των 90 ετών συγκριτικά με αυτές που έχασαν περισσότερο από 5% του σωματικού τους βάρους.

Η επιστημονική ομάδα της έρευνας εξερεύνησε τη σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό βάρος και το προσδόκιμο ζωής χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση Women’s Health Initiative. Στη βάση αυτή συμμετέχουν 54.437 γυναίκες και είχε ξεκινήσει με σκοπό να εξερευνήσει πιθανά αίτια των χρονίων νόσων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Συνολικά 30.647 γυναίκες, δηλαδή περίπου το 56% του δείγματος που εξετάστηκε, κατάφεραν να ξεπεράσουν την ηλικία των 90 ετών.

Από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η ομάδα φαίνεται ότι οι γυναίκες που έχασαν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους είχαν περίπου 51% μειωμένη πιθανότητα να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών. Αντιθέτως, αυτές που κατάφεραν να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος είχαν μεγαλύτερη μακροζωία. Οι γυναίκες που αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 5% ή περισσότερο στην τρίτη ηλικία δεν είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με αυτές που διατήρησαν σταθερό το βάρος τους.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι οι γυναίκες ιδανικά θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν σταθερό το σωματικό τους βάρος στην τρίτη ηλικία. Γενικά, όταν μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση βλέπει ότι χάνει βάρος χωρίς να το προσπαθεί, αυτό συνήθως είναι σύμπτωμα κάποιας χρόνιας νόσου και συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Συνολικά, η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους δεν προσφέρει οφέλη σε όλες τις ηλικιωμένες γυναίκες και δεν συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η ομάδα τόνισε, ωστόσο, ότι ορισμένες παχύσαρκες γυναίκες πιθανώς έχουν περισσότερα οφέλη από την απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία, επομένως η απόφαση για απώλεια βάρους θα πρέπει να λαμβάνεται εξατομικευμένα στην κάθε ασθενή.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα