Μεσογειακή Δίαιτα: Δεν Προστατεύει από την Άνοια Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η Μεσογειακή δίαιτα δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας  νέας μεγάλης εικοσαετούς μελέτης από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το National Institute of Aging (NIA) των ΗΠΑ, οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες που είχαν ασχοληθεί με το παραπάνω τελικό σημείο, δηλαδή με τα οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη της άνοιας, δεν είχαν καταλήξει σε σαφή αποτελέσματα.

Ωστόσο, δύο μελέτες του 2019 που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εθελοντές, δεν βρήκαν δεδομένα που να δείχνουν ότι η Μεσογειακή δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Μάλιστα, οι συγγραφείς των παραπάνω ερευνών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή γενικότερα και τον κίνδυνο άνοιας.

Η νέα έρευνα από τη Σουηδία πρακτικά επιβεβαιώνει τις παραπάνω παρατηρήσεις.

«Δεν παρατηρήσαμε σύνδεση ανάμεσα στη Μεσογειακή δίαιτα και τον κίνδυνο άνοιας. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις υπόλοιπες δίαιτες που εξετάσαμε», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι παρατηρήσεις της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Η Σύνδεση Ανάμεσα σε Διατροφή και Άνοια

Σήμερα είναι γνωστό ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να προστατεύσει από την καρδιαγγειακή νόσο. Καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Θεωρητικά, καθώς προστατεύει από την καρδιαγγειακή νόσος, η Μεσογειακή δίαιτα θα έπρεπε εμμέσως να μειώνει και τον κίνδυνο άνοιας. Η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, η υπεργλυκαιμία και ο διαβήτης είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας και η Μεσογειακή δίαιτα προλαμβάνει όλες τις παραπάνω καταστάσεις.

Η νέα έρευνα από τη Σουηδία δεν απορρίπτει την παραπάνω θεωρία, ωστόσο έδειξε ότι η διατροφή συνολικά δεν επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ατόμου.

«Η διατροφή μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών από μόνη της, ωστόσο είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να έχει αθροιστική δράση σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η φυσική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μερικά απλά μέτρα για την πρόληψη της άνοιας. Ιδιαίτερα η φυσική άσκηση και η ρύθμιση της πίεσης είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την πρόληψη της άνοιας, όπως υποστηρίζει το NIA των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προέρχονται από περίπου 28.000 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη Malmö Diet and Cancer Study, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στην πόλη του Malmö της Σουηδίας.

Στην αρχή της έρευνας, η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 58 χρόνια. Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή που έκανε, στα οποία ανέφερε με λεπτομέρεια ποια ήταν τα τρόφιμα που κατανάλωνε κάθε μέρα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «σκορ» στο οποίο προσδιόριζαν ποιο ήταν το ποσοστό συμμόρφωσης του κάθε εθελοντή με τη Μεσογειακή δίαιτα.

Στα επόμενα 20 χρόνια 1.943 εθελοντές, δηλαδή περίπου το 6.9% του συνολικού δείγματος, διαγνώστηκαν με κάποια μορφή άνοιας. Η πλειοψηφία των παραπάνω ασθενών διαγνώστηκαν με νόσο Alzheimer ή με αγγειακή άνοια.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα είχαν παρόμοια πιθανότητα να παρουσιάσουν οποιοδήποτε είδος άνοιας σε σχέση με αυτούς που έκαναν άλλες δίαιτες. Η έρευνα δεν διαπίστωσε επίσης κάποια σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και κάποιο συγκεκριμένο δείκτη της νόσου Alzheimer.

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι η διατροφή δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ωστόσο, καταλήγοντας οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η έρευνά τους είχε και ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, η έρευνα χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια και επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι οι εθελοντές ανέφεραν την πραγματική τους διατροφή.

«Προκειμένου να έχουμε μία σαφή εικόνα θα πρέπει να γίνει μία εικοσαετής τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη στην οποία θα χορηγήσουμε συγκεκριμένη διατροφή σε κάθε εθελοντή», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Dana Tentis

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα