Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος: Μπορεί να Επηρεάσει τον Κίνδυνο Άνοιας στην Τρίτη Ηλικία;

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Σουηδία.

Αναλύοντας δεδομένα για 31.255 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 ετών, οι ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος είχαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Μάλιστα, οι ασθενείς που είχαν λιπώδη διήθηση του ήπατος και ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

«Στη μελέτη μας πρακτικά δείξαμε ότι η λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδέεται κυρίως με την αγγειακή άνοια και όχι με τη νόσο Alzheimer», εξηγούν οι συγγραφείς.

Η λιπώδης διήθηση του ήπατος επηρεάζει περίπου το 1/4 του παγκοσμίου πληθυσμού και έχει συνδεθεί με διάφορα μεταβολικά νοσήματα. Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου τόσο για τη λιπώδη διήθηση όσο και για την άνοια είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

«Οι αρνητικές επιδράσεις της χρόνιας αντίστασης στην ινσουλίνη που παρατηρούνται στη λιπώδη διήθηση του ήπατος συσσωρεύονται σταδιακά στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο στη μέση ηλικία, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Μία έρευνα του 2020 από την Ιταλία διαπίστωσε ότι η ηπατική ίνωση έχει προγνωστική ισχύ για τον κίνδυνο άνοιας σε ασθενείς με αδυναμία. Ωστόσο, μία ανάλυση του 2022 από το Ρότερνταμ κατέληξε σε αντίθετα αποτελέσματα καθώς διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος άνοιας δεν είναι αυξημένος στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος. Στην τελευταία έρευνα, ωστόσο, η παρατήρηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την απώλεια βάρους που παρατηρείται στα προκλινικά στάδια της άνοιας, η οποία πρακτικά περιορίζει τις αρνητικές επιδράσεις της λιπώδους διήθησης στο ήπαρ.

«Καθώς η συχνότητα της λιπώδους διήθησης του ήπατος αυξάνεται παγκοσμίως, οι μελλοντικές γενιές ηλικιωμένων θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με ιστορικό της νόσου. Οι ασθενείς αυτοί θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν η διάρκεια που νοσεί ο ασθενής από λιπώδη διήθηση του ήπατος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας. Η λιπώδης διήθηση είναι μία ιάσιμη νόσος και μπορεί να αντιμετωπιστεί πριν ο ασθενής φτάσει στην ηλικία που εμφανίζεται τυπικά η άνοια», πρόσθεσαν.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 2.898 ασθενείς με λιπώδη διήθηση του ήπατος, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μία ομάδα ελέγχου 28.357 ατόμων για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1987 μέχρι το Δεκέμβριο του 2016. Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 70 και το 55% ήταν γυναίκες.

Από την έρευνα εξαιρέθηκαν ασθενείς με άλλες ηπατικές νόσους, υποκλινική άνοια ή κίρρωση του ήπατος. Στην ανάλυση έγινε προσαρμογή για διάφορους παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, η κατάθλιψη και η υψηλή χοληστερόλη.

Συνολικά, το 3.6% των ασθενών με λιπώδη διήθηση του ήπατος παρουσίασαν κίρρωση. Οι ασθενείς με λιπώδη διήθηση σε σχέση με την ομάδα ελέγχου είχαν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης (49% έναντι 5%), καρδιαγγειακής νόσου (36% έναντι 4%) και διαβήτη (29% έναντι 2%). Είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης (8% έναντι 0.6%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (8% έναντι 6%).

Ο αθροιστικός κίνδυνος άνοιας από όλα τα αίτια στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση ήταν υψηλότερος τόσο στα 5 χρόνια (3.6% έναντι 2%) όσο και στα 10 χρόνια (7.5% έναντι 5.5%).

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες από βάσεις δεδομένων.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα