Η Μεσογειακή Δίαιτα Προστατεύει από την Κατάθλιψη στην Τρίτη Ηλικία

Γνωρίζουμε ότι η Μεσογειακή δίαιτα, δηλαδή η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, συνδέεται με αρκετά οφέλη για την υγεία, με σημαντικότερα την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και των μεταβολικών νόσων. Μία νέα έρευνα συνδέει τη Μεσογειακή δίαιτα με μία ακόμα θετική επίδραση, καθώς φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.

Η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει γεύματα πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, λίγα ψάρια, γαλακτοκομικά και πουλερικά και περιορισμό στην κατανάλωση κοκκίνου κρέατος. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει επίσης ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών.

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αρκετές θετικές επιδράσεις για την υγεία, κάτι που έχει αποδειχθεί από αρκετές έρευνες. Μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, επιβραδύνει την απώλεια οστών στην οστεοπόρωση, ενισχύει τους αντικαρκινικούς μηχανισμούς και υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου.

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει μάλιστα τη Μεσογειακή δίαιτα με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο του American Psychiatric Association (APA) στο Σαν Φρανσίσκο υποστηρίζει την παραπάνω θεωρία.

Ο Δρ Κωσταντίνος Αργυρόπουλος και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έδειξαν ότι όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή δίαιτα έχουν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.

Μία Σύνδεση που Χρήζει Περαιτέρω Διερεύνησης

Η ερευνητική ομάδα εργάστηκε με κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων από την Ανατολική Αττική. Από το σύνολο των εθελοντών, το 64% ακολουθούσαν μερικώς τη Μεσογειακή Δίαιτα, ενώ το 34% δήλωσε υψηλή συμμόρφωση με τη δίαιτα.

Από το σύνολο των εθελοντών, το 25% περίπου παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που ακολουθούσαν επακριβώς τη Μεσογειακή δίαιτα (ιδιαίτερα όσοι έκαναν υψηλή κατανάλωση λαχανικών, περιορισμένη κατανάλωση πουλερικών και χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ), είχαν χαμηλότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους είναι αρκετά κοινή και σχετίζεται με αρκετούς παράγοντες κινδύνου», είπαν οι συγγραφείς. Ωστόσο, τόνισαν ότι αυτοί που έκαναν μία διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Ο Δρ Αργυρόπουλος σημείωνει πάντως ότι η έρευνα αυτή ήταν μία έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα