Η Διακοπή των Στατινών Αυξάνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο στην Τρίτη Ηλικία

Οι στατίνες είναι μία κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της χοληστερόλης. Εκτός από αυτή τους τη δράση, ωστόσο, προστατεύουν και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και τα συμβάματα που σχετίζονται με αυτές.

Η αποτελεσματικότητα των στατινών στην πρόληψη της καρδιαγγειακής υγείας στους ηλικιωμένους αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

Για τον παραπάνω λόγο, ο Δρ Φιλίπ Ζιράλ και οι συνεργάτες του από το Νοσοκομείο Pitie-Salpetriere στο Παρίσι αποφάσισαν να εξετάσουν τις επιδράσεις της διακοπής των στατινών σε υγιείς ηλικιωμένους άνω των 75 ετών.

«Ένα ερώτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αν μπορεί να σταματήσει η χορήγηση στατινών στους ηλικιωμένους χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου», είπε ο Δρ Ζιράλ και οι συνεργάτες του στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

«Το θέμα αυτό», πρόσθεσαν, «αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 75, καθώς και αρκετούς ασθενείς κάτω των 75 οι οποίοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή στατίνες και προσεγγίζουν μία ηλικία όπου τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών είναι φτωχά».

Προειδοποίηση για Όσους Λαμβάνουν Στατίνες Προληπτικά

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 120.173 Γάλλους εθελοντές. Όλοι ήταν άνω των 75 ετών ανάμεσα στα έτη 2012 και 2014, δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και έπαιρναν στατίνες τακτικά για τουλάχιστον 2 χρόνια πριν την αρχή της έρευνας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των εθελοντών για 2.4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια αυτή, 17.204 εθελοντές (14% του συνόλου) σταμάτησα να παίρνουν στατίνες για τουλάχιστον 3 μήνες και 5.396 νοσηλεύτηκαν εξ’αιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί που σταμάτησαν να παίρνουν στατίνες είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που σταμάτησαν να παίρνουν στατίνες είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα και 26% αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά συμβάματα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Εκτιμούμε ότι σε αυτούς που σταμάτησαν την λήψη των στατινών μετά τα 75 εμφανίζονται συνολικά 2.5 επιπλέον καρδιαγγειακά συμβάματα ανά 100 ασθενείς», είπε ο Δρ Ζιράλ.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να διακόπτεται να χρήση των στατινών στη μετέπειτα ζωή. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι γιατροί πρέπει να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να συνεχίζουν την προληπτική λήψη των φαρμάκων αυτών.

Αν και τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης προσφέρουν κάποια δεδομένα για τη σημαντικότητα των στατινών στις μεγάλες ηλικίες, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μελέτη τους ήταν μία έρευνα παρατήρησης. Κατά συνέπεια μπορεί μόνο να παρατηρήσει και όχι να αποδείξει σχέση ανάμεσα στη διακοπή των στατινών και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Πρέπει να γίνουν νέες έρευνες για να αποδειχθεί αν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, όπως δήλωσαν. Ωστόσο, τα δεδομένα που υπάρχουν προς το παρόν δείχνουν ότι δεν πρέπει να διακόπτεται η προληπτική χορήγηση στατινών στην τρίτη ηλικία.

«Αν και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, οι λεπτομερείς μελέτες όπως η παρούσα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες στους γιατρούς και τους ασθενείς και βοηθούν στον καθορισμό οδηγιών σχετικά με την προληπτική χορήγηση των στατινών», κατέληξε ο Ζοέλ Κοστ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Φωτογραφία: Louis Bauer 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα