Γιατί η Νόσος Alzheimer Εμφανίζεται Συχνότερα στις Γυναίκες;

Μία επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μηχανισμό του εγκεφάλου που εξηγεί γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Alzheimer. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη νόσο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των γυναικών έχει υψηλότερα ποσοστά έκφρασης ενός ενζύμου συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που αυξάνει τη συσσώρευση μίας πρωτεΐνης που λέγεται ταυ. Η πρωτεΐνη ταυ ενοχοποιείται για το σχηματισμό των παθολογικών δομών που ανιχνεύονται στα νευρικά κύτταρα των ασθενών που πάσχουν από νόσο Alzheimer.

Το ένζυμο που είναι αυξημένο στις γυναίκες λέγεται USP11 (ubiquitin-specific peptidase 11) και εκφράζεται στο χρωμόσωμα Χ.

«Η παρατήρησή μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη φαρμάκων με νευροπροστατευτική δράση. Προσφέρει επίσης σημαντικά δεδομένα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την αυξημένη ευαισθησία των γυναικών σε διάφορες ταυοπάθειες», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell.

Νόσος Alzheimer, Γυναίκες και Πρωτεΐνη Ταυ

Η συχνότητα της νόσου Alzheimer στις γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους άνδρες. Ο μηχανισμός της αυξημένης ευαισθησίας δεν είναι ακόμα σαφής, ωστόσο μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ στον εγκέφαλο.

«Όταν η πρωτεΐνη ταυ εκπληρώσει το σκοπό της και δεν είναι πλέον απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού κυττάρου, φυσιολογικά καταστρέφεται και απομακρύνεται από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαταραχθεί, γεγονός που οδηγεί σε παθολογική συσσώρευση της πρωτεΐνης στο εσωτερικό των νευρικών κυττάρων. Ως αποτέλεσμα, τα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νόσοι γνωστές ως ταυοπάθειες, εκ των οποίων η πλέον γνωστή είναι η νόσος Alzheimer», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η διαδικασία καταστροφής των πρωτεϊνών ταυ ξεκινά με την προσθήκη μίας χημικής μονάδας που λέγεται ουβικουιτίνη σε αυτή. Ο μηχανισμός αυτός ρυθμίζεται από μία ομάδα ενζύμων που αφαιρούν ή προσθέτουν την ετικέτα της ουβικουιτίνης.

Η δυσλειτουργία του παραπάνω μηχανισμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των πρωτεϊνών ταυ. Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης θέλησε να εξερευνήσει τα αίτια του παραπάνω φαινομένου.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την αυξημένη δραστηριότητα του ενζυμικού συστήματος που ρυθμίζει την αφαίρεση της ουβικουιτίνης, καθώς είναι προφανές ότι όταν το σύστημα αυτό λειτουργεί υπερβολικά, τότε τα ποσοστά της πρωτεΐνης ταυ αυξάνονται.

«Σκεφτήκαμε ότι αν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε θα έχουμε θέσει τη βάση για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα στοχεύουν τον παραπάνω μηχανισμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Όπως παρατήρησαν, τα επίπεδα του USP11 στον εγκέφαλο είναι υψηλότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ συνδέονται ισχυρά και με την παθολογία της ταυ μόνο στις γυναίκες.

Πιθανός Προστατευτικός Μηχανισμός για τις Γυναίκες

Σε ένα πείραμα που έκαναν, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν αφαιρέθηκε το γονίδιο της USP11 σε ένα μοντέλο ποντικών με παθολογία της πρωτεΐνης ταυ, τα θηλυκά ποντίκια παρουσίασαν βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Θετικές επιδράσεις υπήρχαν και στα αρσενικά ποντίκια, ωστόσο αυτές ήταν περιορισμένες σε σχέση με αυτές που παρατηρήθηκαν στα θηλυκά ποντίκια.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η υπερβολική έκφραση του ενζύμου USP11 στις γυναίκες αυξάνει την ευαισθησία τους στη νόσο Alzheimer. Ωστόσο, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους εθελοντές.

«Το θετικό είναι το USP11 είναι ένα ένζυμο και σήμερα είναι δυνατό να περιορίσουμε την έκφραση ενζύμων μέσω φαρμακευτικών θεραπειών. Ελπίζουμε σύντομα να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που επιτυγχάνει τον παραπάνω στόχο έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τις γυναίκες από τη νόσο Alzheimer», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα