Γιατί η Νόσος Alzheimer είναι Συχνότερη στις Γυναίκες;

Σήμερα είναι γνωστό ότι τα 2/3 περίπου των ασθενών με νόσο Alzheimer είναι γυναίκες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η συχνότητα της νόσου είναι διπλάσια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Σε ποιους παράγοντες αποδίδεται το παραπάνω φαινόμενο; Το ερώτημα αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παρόν άρθρο.

Οι Γυναίκες έχουν Μεγαλύτερο Προσδόκιμο Ζωής

Ένα από τα σημαντικότερα, ίσως, αίτια για τη διαφορά στα ποσοστά της νόσου Alzheimer ανάμεσα στα δύο φύλα είναι το προσδόκιμο ζωής. Από δημογραφικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες κατά μέσο όρο ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Ενδεικτικά, ένα κορίτσι που γεννήθηκε το 2019 εκτιμάται ότι θα ζήσει 5 χρόνια περισσότερο σε σχέση με ένα αγόρι που γεννήθηκε το ίδιο έτος (81 έναντι 76 χρόνια).

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Alzheimer είναι η ηλικία. Όπως είναι πλέον γνωστό, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία μας, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσουμε νόσο Alzheimer. Συγκεκριμένα, η συχνότητα της νόσου σε κάθε ηλικία έχει ως εξής:

  • 4 νέες διαγνώσεις ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 65-74
  • 32 νέες διαγνώσεις ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 75-84
  • 76 νέες διαγνώσεις ανά 1.000 άτομα στις ηλικίες 85 και άνω

Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένας λόγος που η πλειοψηφία των περιστατικών της νόσου Alzheimer εντοπίζονται στις γυναίκες είναι ότι οι τελευταίες ζουν περισσότερο. Ωστόσο, ο παράγοντας αυτός δεν μπορεί από μόνος του να εξηγήσει τη διαφορά στα ποσοστά της νόσου ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Νόσος Alzheimer Εμφανίζεται με Μεγαλύτερη Συχνότητα στις Γυναίκες

Ο κίνδυνος διάγνωσης με νόσο Alzheimer στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι υψηλότερος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Μία μελέτη που εξέτασε 16.926 εθελοντές από τη Σουηδία διαπίστωσε ότι μετά την ηλικία των 80 ετών, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με νόσο Alzheimer συγκριτικά με άνδρες ίδιας ηλικίας. Σε παρόμοια αποτελέσματα κατέληξε και μία μελέτη από την Ταϊβάν, η οποία διαπίστωσε ότι η πιθανότητα νέας διάγνωσης νόσου Alzheimer σε βάθος 7ετίας ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Τέλος, μία μετα-ανάλυση που εξέτασε τη συχνότητα της νόσου Alzheimer στην Ευρώπη διαπίστωσε ότι σχεδόν 13 στις 1.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με νόσο Alzheimer ετησίως, με τον αριθμό αυτό να είναι μόλις 7 για τους άνδρες.

Η Συχνότητα της Άνοιας από Άλλα Αίτια ΔΕΝ είναι Υψηλότερη στις Γυναίκες

Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο είναι ότι η συχνότητα της άνοιας που αποδίδεται σε άλλα αίτια (εκτός της νόσου Alzheimer) δεν είναι υψηλότερη στις γυναίκες. Για παράδειγμα, στην παραπάνω μελέτη από τη Σουηδία, όταν εξαιρέθηκε η νόσος Alzheimer από την ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν παρόμοιος ανάμεσα στα δύο φύλα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος νόσου Alzheimer στις γυναίκες συνδέεται πιθανώς με κάποιους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο.

Οι Πλάκες β Αμυλοειδούς στον Εγκέφαλο Συνδέονται με την Αντιμετώπιση Λοιμώξεων

Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard είχε δείξει ότι οι πλάκες β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Alzheimer σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης μίας λοίμωξης. Αν η θεωρία αυτή τελικά αποδειχθεί, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι η νόσος Alzheimer είναι αποτέλεσμα της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα είναι Συχνότερα στις Γυναίκες

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτοάνοσα νοσήματα σε σχέση με τους άνδρες. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα ποια είναι τα αίτια του παραπάνω φαινομένου, ωστόσο γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι ισχυρότερο σε σχέση με αυτό των ανδρών. Επιπλέον, αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται για να προστατεύσει το έμβρυο από τις λοιμώξεις. Επομένως, οι πλάκες β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο δεν αποκλείεται να δημιουργούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόληψη της Νόσου Alzheimer

Αν και οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer σε σχέση με τους άνδρες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μέθοδοι για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Ορισμένα μέτρα πρόληψης της νόσου Alzheimer είναι:

  • Η αεροβική άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι για τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.
  • Η Μεσογειακή δίαιτα με τρόφιμα όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα πουλερικά.
  • Ο ύπνος, ο οποίος βοηθά να απομακρυνθούν οι πλάκες του β αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.
  • Η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Φωτογραφία: RODNAE Productions / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα