Άνοια με Σωμάτια Lewy: Νέα Εξέταση του ΕΝΥ Ανιχνεύει τη Νόσο στα Πρώιμα Στάδια

Η άνοια με σωμάτια Lewy αποτελεί τη 2η συχνότερη μορφή άνοιας σήμερα μετά τη νόσο Alzheimer. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη μορφή άνοιας ήταν δυνατό να διαγνωστεί πέραν αμφιβολίας μόνο μετά το θάνατο των ασθενών, ωστόσο αυτό φαίνεται ότι αλλάζει μετά τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα της νέας αυτής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine κατάφερε να ανιχνεύσει τις παθολογικές πρωτεΐνες της νόσου σε δείγματα από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 1.100 εθελοντές που είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες κατά την εγγραφή τους. Όλοι οι παραπάνω εθελοντές έκαναν την εξέταση που ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα της έρευνας και διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% είχαν σωμάτια Lewy στον εγκέφαλό τους. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι πιθανώς είναι δυνατό να διαγνώσουμε τη συγκεκριμένη μορφή άνοιας πριν ακόμα οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα.

Στο διάστημα που εξέτασε η μελέτη, σχεδόν όλοι οι ασθενείς που είχαν σωμάτια Lewy τελικά παρουσίασαν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και διαγνώστηκαν είτε με νόσο του Parkinson είτε με άνοια με σωμάτια Lewy.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της ίδιας μελέτης ήταν ότι η παρουσία των σωματίων Lewy κατά την εξέταση συνδέθηκε επίσης με έκπτωση της όσφρησης, η οποία μάλιστα συνέχισε να περιορίζεται όσο επιδεινωνόταν η άνοια. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, η εξέταση της όσφρησης θα μπορούσε ίσως να αποτελεί μία προληπτική εξέταση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και, αν είναι θετική, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε εξετάσεις του ΕΝΥ για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η ανακάλυψη της νέας εξέτασης του ΕΝΥ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πλέον θα μπορούμε να διαγνώσουμε την άνοια με σωμάτια Lewy σε πολύ πρώιμα στάδια. Σε αυτά τα στάδια, η νόσος συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι δυνατό να περιορίσουν σημαντικά την πορεία της.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ξεκινήσει νέες έρευνες με σκοπό να αναπτύξουν μία εξέταση αίματος που θα μπορεί να διαγνώσει τη νόσο. Οι εξετάσεις αίματος είναι λιγότερο επεμβατικές από τις εξετάσεις του ΕΝΥ, ωστόσο τα επίπεδα των παθολογικών πρωτεϊνών είναι χαμηλότερα στο αίμα, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις για τη διάγνωση της νόσου.

Φωτογραφία: Kindel Media

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα