4 Συμβουλές για την Αντιμετώπιση της Ακράτειας

Αν και η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Όταν γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική, αρκετοί άνθρωποι σταματούν να ταξιδεύουν, να ασκούνται, να επισκέπτονται την οικογένεια ή τους φίλους καθώς και άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνουν.

Σχεδόν το 70% των περιστατικών ακράτειας ούρων μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση αλλάζοντας μερικές συνήθειες της καθημερινότητας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμπεριφορική θεραπεία. Όπως παρατήρησε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, η συμπεριφορική θεραπεία, είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, ήταν πιο αποτελεσματική σε σχέση με τη χορήγηση μόνο φαρμακευτικής θεραπείας στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων.

Ακράτεια Ούρων: Τα Βασικά

Η ακράτεια ούρων μπορεί να είναι ήπια, δηλαδή να υπάρχουν μόνο μερικές σταγόνες, ή σοβαρότερη με αποτέλεσμα να λερώνεται αρκετά το εσώρουχο.

Τα δύο συχνότερα είδη ακράτειας ούρων είναι η ακράτεια προσπάθειας (SUI) και η επιτακτική ακράτεια (UUI). Η ακράτεια προσπάθειας εμφανίζεται κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή την άσκηση. Η επιτακτική ακράτεια συμβαίνει όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση αλλά ο ασθενής δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.

1. Περιορίστε την Κατανάλωση Υγρών

Αρκετές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση υγρών, όπως το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και ο καφές, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ακράτειας ούρων. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών οδηγεί συχνά σε σύνδρομο υπερλειτουργικής ουροδόχου κύστεως. Τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν συχνοουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση και νυκτουρία.

Η αυξημένη κατανάλωση υγρών μπορεί να αυξήσει επίσης τον κίνδυνο ακράτειας προσπάθειας. Η ουροδόχος κύστη λειτουργεί σαν ένα μπαλόνι που γεμίζει με νερό, ενώ ο ουρηθρικός σφιγκτήρας μυς είναι αυτός που κρατά το μπαλόνι κλειστό. Αν το μπαλόνι γεμίσει και ασκηθεί σε αυτό πίεση, το νερό θα διαφύγει από αυτό.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατανάλωση υγρών κάτω από 6-8 ποτήρια την ημέρα.

2. Περιορίστε την Καφφεΐνη

Η καφφεΐνη είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην ακράτεια ούρων καθώς διεγείρει τους νεφρούς με αποτέλεσμα να παράγονται ούρα με ταχύτερο ρυθμό απ’ότι συνήθως. Η ταχεία πλήρωση της ουροδόχου κύστεως προκαλεί σπασμούς σε αυτή με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος επιτακτικής ακράτειας.

Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να διακόψετε εντελώς την κατανάλωση καφφεΐνης.

3. Εκπαιδεύστε την Ουροδόχο Κύστη σας

Αν πρέπει να ουρείτε συχνά, προσπαθήστε να εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας.Αυτό γίνεται αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο μεταξύ των ουρήσεων. Επομένως, αν ουρείτε κάθε ώρα, προσπαθήστε να καθυστερήσετε την επόμενη ούρησή σας κατά μισή ώρα ακόμα. Ακολούθως αυξήστε τη διάρκεια ανάμεσα σε δύο ουρήσεις σε 2 ώρες κ.ο.κ. Ο τελικός στόχος είναι οι 3-4 ώρες ανάμεσα σε δύο ουρήσεις ωστόσο αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να επιτευχθεί.

4. Κάντε Ασκήσεις του Πυελικού Εδάφους

Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους ή ασκήσεις Kegel, περιλαμβάνουν σύσπαση των πυελικών μυών. Η σύσπαση είναι περισσότερο αισθητή προς τα πίσω (κοντά στην περιοχή του πρωκτού) παρά μπροστά.

Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της ακράτειας προσπάθειας όσο και της επιτακτικής ακράτειας, ωστόσο ο χρονισμός των ασκήσεων είναι διαφορετικός ανάλογα με το είδος της ακράτειας που προσπαθείτε να περιορίσετε.

Για την πρόληψη της Επιτακτικής Ακράτειας

Αν νιώσετε ανάγκη για ούρηση και νομίζετε ότι δεν μπορείτε να φτάσετε εγκαίρως στην τουαλέτα, σταματήστε, κάνετε μία άσκηση Kegel και περιμένετε να υποχωρήσει η ανάγκη για ούρηση. Στη συνέχεια πηγαίνετε αργά στην τουαλέτα. Όσο περισσότερες φορές κάνετε την παραπάνω άσκηση, τόσο περισσότερο θα βελτιωθεί ο έλεγχος της ουροδόχου κύστεως. Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 μήνες για να διαπιστώσετε σημαντική βελτίωση.

Για την πρόληψη της Ακράτειας Προσπάθειας

Όταν κάνετε μία άσκηση Kegel, οι μύες «τραβούν» ιστούς κάτω από την ουρήθρα για να βοηθήσουν να παραμείνει κλειστή όταν η πίεση φτάσει στην ουροδόχο κύστη. Το κόλπο είναι να κάνετε την άσκηση Kegel πριν η πίεση φτάσει στην κύστη. Αυτό σημαίνει ότι αν ετοιμάζεστε να φτερνιστείτε, πρέπει να σφίξετε τους μύες κατά την εισπνοή. Χρειάζετε προφανώς εξοικείωση με τη συγκεκριμένη τεχνική, επομένως μπορεί να χρειαστείτε 2-4 μήνες μέχρι να παρατηρήσετε βελτίωση.

Το ιδανικό είναι να κάνετε 30 ασκήσεις Kegel την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε 10 μαζί (για 5-10 δευτερόλεπτα κάθε φορά) 3 φορές την ημέρα.

Αν δεν καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την ακράτεια ούρων, απευθυνθείτε σε έναν ουρολόγο, γυναικολόγο ή φυσιοθεραπευτή που ειδικεύεται σε θέματα ακράτειας.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα