Νοσοκομειακή Μετάδοση του Νέου Κοροναϊού

Η νοσοκομειακή μετάδοση αποτελεί έναν από τους συχνότερους τρόπους μετάδοσης του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 και γίνεται συνήθως μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των επιφανειών στα δωμάτια των ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Αν και προς το παρόν ο ακριβής κίνδυνος μετάδοσης της νόσου μέσω των παραπάνω δύο οδών δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, τα παρόντα δεδομένα δείχνουν ότι αποτελεί αρκετά κοινή οδό.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου εξέτασε 3 ασθενείς από τον SARS-CoV-2 σε ένα ειδικό κέντρο στη Σιγκαπούρη. Οι ασθενείς  είχαν μονωθεί σε δωμάτια ειδικά για λοιμώξεις που μεταφέρονται με σταγονίδια του αέρα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τον προστατευτικό εξοπλισμό των γιατρών που είχαν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς, το περιβάλλον το δωματίου μόνωσης, αλλά και τον αριθμό των σωματιδίων του ιού στον αέρα.

Για το σκοπό αυτό έλαβαν δείγματα 5 φορές σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στους 2 ασθενείς τα δείγματα ελήφθησαν μετά τον τυπικό καθαρισμό του δωματίου, ενώ στον τελευταίο πριν από αυτόν. Ο καθαρισμός στις επιφάνειες με τις οποίες ο ασθενής είχε επαφή αρκετές φορές γινόταν δις καθημερινά, ενώ το πάτωμα καθαριζόταν 1 φορά κάθε μέρα.

Στους δύο πρώτους ασθενείς, τα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες μετά τον καθαρισμό των δωματίων ήταν αρνητικά, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς είχαν συμπτώματα. Στην 3ο ασθενή, όπου τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν τον καθαρισμό, βρέθηκαν θετικά δείγματα σε 13 από τα 15 σημεία, μεταξύ των οποίων και το σύστημα εξαερισμού.

Σωματίδια του ιού ανευρέθηκαν επίσης και στα κόπρανα του τελευταίου ασθενούς, παρά το γεγονός ότι δεν είχε διάρροια ούτε πνευμονία, γεγονός που δείχνει ότι η μετάδοση του ιού είναι δυνατή και μέσω αυτής της οδού.

Παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ασθενής είχε ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει εκταταμένη μόλυνση με τον ιό στο περιβάλλον του δωματίου του.

Ωστόσο, καθώς στους δύο πρώτους ασθενείς τα δείγματα ήταν στο σύνολό τους αρνητικά, αυτό μας δείχνει ότι τα μέτρα καθαρισμού που εφαρμόζονται σήμερα είναι επαρκή.

Τα δείγματα από τον αέρα των δωματίων και στους 3 ασθενείς ήταν αρνητικά, παρά τον υψηλό βαθμό μόλυνσης στις επιφάνειες του δωματίου. Σωματίδια του ιού βρέθηκαν επίσης και στα καλύματα των παπουτσιών, ωστόσο αυτό θεωρήθηκε αναμενόμενο από τους επιστήμονες.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας και καθαρισμού στα δωμάτια των ασθενών που έχουν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το περιβάλλον του δωματίου αποτελεί ένα πιθανό τρόπο μετάδοσης της νόσου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα