Νέος Κοροναϊός COVID-19: Δυνατή η Μετάδοση του Ιού και από Ασυμπτωματικούς Φορείς

Μία ομάδα επιστημόνων από την Κίνα επιβεβαίωσε προσφάτως ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικούς φορείς. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέφεραν το περιστατικό μίας 20χρονης γυναίκας από το Wuhan που μετέδωσε τη νόσο σε 5 μέλη της οικογενείας της χωρίς η ίδια να νοσήσει.

Η μελέτη του παραπάνω περιστατικού είναι η πρώτη που προσφέρει ισχυρά στοιχεία ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί και από ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο εξάπλωσης της νόσου.

Οι επιστήμονες της έρευνας τόνισαν ότι η 20χρονη γυναίκα είχε απομονωθεί και ήταν υπό παρακολούθηση στο Fifth People’s Hospital of Anyang. Η γυναίκα δεν παρουσίασε ποτέ συμπτώματα, ενώ οι συγγενείς της παρουσίασαν πυρετό, με 2 από αυτούς να εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα πνευμονίας.

Προς το παρόν, η μετάδοση του κοροναϊού από την ασυμπτωματική γυναίκα θεωρείται εξαίρεση, ωστόσο οι γιατροί έχουν καταγράψει και άλλα περιστατικά ατόμων που μολύνθηκαν με τον ιό και δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Μία αναφορά από το Chinese Centre for Disease Control and Prevention εξέτασε δεδομένα από όλα τα καταγεγραμμένα περιστατικά του ιού από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου και διαπίστωσε ότι το 1.2% των ασθενών με επιβεβαιωμένη μόλυνση δεν παρουσίασαν συμπτώματα.

Το ποσοστό των ασυμπτωματικών περιστατικών ήταν ακόμα υψηλότερο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, όπου 322 από τους 621 επιβάτες είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν συμπτώματα.

«Τα περιστατικά των ασθενών που διαγιγνώσκονται είναι προφανώς μόνο αυτοί που προσέρχονται στα νοσοκομεία», είπε ο Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases από τις ΗΠΑ. «Προφανώς υπάρχει και ένας αριθμός ατόμων που είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα».

Η Ασυμπτωματική Γυναίκα από την Κίνα

Η 20χρονη γυναίκα ζει στο Wuhan, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία, αλλά ταξίδεψε στο Anyang στις 10 Ιανουαρίου. 3 μέρες αργότερα επισκέφθηκε έναν άρρωστο ασθενή (που δεν είχε κοροναϊό) με την οικογένειά της στο Anyang District Hospital.

Στις 17 Ιανουαρίου, ένα από τα μέλη της οικογενείας της παρουσίασε πυρετό και πονόλαιμο. Την επόμενη εβδομάδα 4 ακόμα συγγενείς εκδήλωσαν πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό. Οι συγγενείς αυτοί εισήχθησαν στο Fifth People’s Hospital στις 26 Ιανουαρίου.

Όλα τα άτομα από την οικογένεια της 20χρονης είχαν θετικές εξετάσεις για το νέο κοροναϊό. Το μόνο άτομο από το Wuhan με το οποίο είχαν έρθει σε επαφή ήταν η 20χρονη.

Όταν οι γιατροί έκαναν αρχικά εξετάσεις στη γυναίκα για τον κοροναϊό, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Η αξονική της ήταν επίσης φυσιολογική. Ωστόσο, 1 ημέρα αργότερα οι εξετάσεις για τον ιό ήταν θετικές, παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν συμπτώματα. Μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου, η γυναίκα δεν είχε παρουσιάσει πυρετό, βήχα, πονόλαιμο ή συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η περίοδος επώασης του ιού στη γυναίκα αυτή (δηλαδή το διάστημα που μπορεί να μεταδώσει τον ιό) ήταν 19 ημέρες.

Επιστήμονες από την Κίνα είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες, ωστόσο τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι και 24 ημερών.

Οι οδηγίες σχετικά με την απομόνωση των ασθενών που έρχονται από το Wuhan στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) βασίζεται στις 14 ημέρες.

Ασυμπτωματική Μετάδοση του Ιού στη Γερμανία;

Τα περισσότερα περιστατικά του ιού είναι ήπια, ωστόσο ο ιός έχει προκαλέσει ήδη το θάνατο σε περισσότερα από 2.200 άτομα και έχει μολύνει περισσότερους από 76.000. Αν και η πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εντοπίζονται στην Κίνα, ο ιός έχει εξαπλωθεί ήδη σε 19 ακόμα χώρες.

Ένα περιστατικό μετάδοσης από ασυμπτωματικό ασθενή είχε παρατηρηθεί και στη Γερμανία, ωστόσο είχαν γίνει ορισμένα λάθη κατά την καταγραφή του.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, μία γυναίκα από τη Σαγκάη μετέδωσε τον ιό σε έναν 33χρονο Γερμανό άνδρα τον Ιανουάριο. 3 ημέρες αργότερα, ο άνδρας ένιωσε καλύτερα και επέστρεψε στην εργασία του με αποτέλεσμα να μολύνει 2 ακόμα συνεργάτες του. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν είχαν μιλήσει με τη γυναίκα η οποία τελικά παρουσίαζε ήπια συμπτώματα όταν μετέδωσε τον ιό.

Το γεγονός αυτό είχε αφήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς, μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα