Υπάρχει Κίνδυνος Μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 από τα Τρόφιμα;

Αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παραμονή σε κλειστούς χώρους με άλλα άτομα για μεγάλη διάρκεια. Ιδανικά, θα πρέπει επίσης να περιορίζεται όσο αυτό είναι δυνατό η επαφή με το χερούλι από το καρότσι του σούπερ μάρκετ ή τα πλήκτρα από το μηχάνημα που διαβάζει τις πιστωτικές κάρτες.

Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν ακόμη ενδείξεις στο έδαφος οι οποίες μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να διατηρούμε την απόσταση των 2 μέτρων, ενώ διαθέτουν επίσης αντισηπτικά σε αρκετούς χώρους.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, τα τρόφιμα που αγοράζουμε από το σούπερ-μάρκετ δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Οι περισσότεροι ειδικοί δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι μόλις απομακρυνθούμε από το σούπερ μάρκετ και φέρουμε τα τρόφιμα στο σπίτι, δεν υπάρχει πλέον ρεαλιστικός κίνδυνος μόλυνσης.

Ακολουθώντας απλές οδηγίες, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών με την επιστροφή μας στο σπίτι, ουσιαστικά διασφαλίζουμε ότι δεν θα μολυνθούμε με τον ιό. Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι κατά την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, εφόσον τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι εξίσου χαμηλός με το να μας φέρουν τα πράγματα στο σπίτι.

Αν και τα περιστατικά του SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα υψηλά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε την προέλευση αρκετών από αυτά, οι περισσότεροι φορείς υγείας παγκοσμίως έχουν αναφέρει ότι σήμερα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που έχουν αποδοθεί σε επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ.

Το ίδιο ισχύει και για τρόφιμα που είχαν συσκευαστεί σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος όπου παρατηρήθηκαν αρκετά περιστατικά κρουσμάτων στους εργαζομένους. Την αντίληψη αυτή επιβεβαίωσε και το CDC των ΗΠΑ, το οποίο ανέφερε προ λίγων ημερών ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά χαμηλός και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα περιστατικά μόλυνσης με αυτό τον τρόπο.

Τι Ισχύει για τα Φρούτα και τα Λαχανικά;

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) όσο και το CDC των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα τρόφιμα, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά.

Ωστόσο, καθώς τα αρχικά περιστατικά του COVID-19 εμφανίστηκαν σε μία αγορά της Κίνας όπου γινόταν εμπόριο θαλασσινών, αρκετοί άνθρωποι έχουν αμφιβολίες σχετικά με την παραπάνω οδηγίες. Τις παραπάνω αμφιβολίες ενίσχυσε προσφάτως η δημοσίευση μίας έρευνας που έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο σολομό για διάστημα σχεδόν 7 ημερών.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, είναι σημαντικό να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία και στα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα να μαγειρεύουμε το κρέας σε υψηλή θερμοκρασία.

Αν και έχουν αναφερθεί αρκετές επιδημίες σε εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιστατικά αυτά αποδίδονται στις κακές συνθήκες εργασίας, στη μη τήρηση μέτρων ή στην παραμονή των εργαζομένων για μεγάλη διάρκεια στον ίδιο χώρο και όχι στην επαφή με τα τρόφιμα.

Για τα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε τις ίδιες ενέργειες που κάναμε και στο παρελθόν, να πλένουμε δηλαδή τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσουμε.

Ιδανικά, το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών πρέπει να γίνεται με κρύο νερό βρύσης και να μην χρησιμοποιούμε άλλες ουσίες όπως αντισηπτικά ή σαπούνι. Απαγορεύεται επίσης ο καθαρισμός των συσκευασιών με αντισηπτικά για επιφάνειες, καθώς τα τελευταία μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα που βρίσκονται ενός της συσκευασίας.

Υπάρχεις Κίνδυνος Μόλυνσης στα Εστιατόρια;

Τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης γενικότερα, έκλεισαν στις περισσότερες χώρες όταν τα περιστατικά του COVID-19 άρχισαν να αυξάνονται. Ακόμα και σήμερα, σε αρκετές χώρες τα παραπάνω μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει καθώς υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς του ιού σε αυτά.

Σε μερικές πόλεις, όπου τα περιστατικά του ιού είναι σχετικά χαμηλά, έχει επιτραπεί το άνοιγμα των εστιατορίων, εφόσον οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και τα τραπέζια βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και τηρούνται οι αποστάσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η παραμονή ενός μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους όπου η μετάδοση του ιού είναι ευκολότερη.

Η Επαφή με Άλλα Άτομα, Όχι με τα Τρόφιμα, Μπορεί να Οδηγήσει σε Μόλυνση

Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 κατά την επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα εστιατόριο εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το βαθμό της επαφής με τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται στους χώρους αυτούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αγορά προσυσκευασμένων τροφίμων σε ένα σούπερ μάρκετ είναι εξίσου επικίνδυνη με το δείπνο σε ένα εστιατόριο καθώς και στις δύο περιπτώσεις θα συναντηθούμε με άλλα άτομα, με ορισμένα από τα οποία, όπως ο ταμίας ή ο σερβιτόρος, θα έχουμε πιο στενή επαφή.

Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα πρέπει να φοράμε μάσκες συνέχεια στο σούπερ μάρκετ και το εστιατόριο (με εξαίρεση το χρόνο που χρειαζόμαστε για να φάμε), διατηρώντας παράλληλα την απόσταση των 2 μέτρων όπου αυτό είναι δυνατό.

Ιδανικά και εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να αποφεύγουμε την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ και να παραγγέλνουμε τις προμήθειες που χρειαζόμαστε στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τόσο την επαφή με τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ (ιδιαίτερα αυτά που δεν τηρούν τα μέτρα), όσο και τη στενή επαφή με τον διανομέα που θα μας φέρει τα πράγματα στο σπίτι, καθώς η πληρωμή γίνεται συνήθως ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα