ΒΑ.4 και ΒΑ.5: Είναι Προστατευμένοι Όσοι Νόσησαν από Προηγούμενες Παραλλαγές της Όμικρον;

Οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Όμικρον τους τελευταίους δύο μήνες, είχαν μολυνθεί πιθανώς με τις παραλλαγές ΒΑ.2 ή ΒΑ.2.12.1. Ωστόσο, σήμερα έχουν αρχίσει ήδη να εξαπλώνονται οι δύο νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον και συγκεκριμένα οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Τι ισχύει λοιπόν για αυτούς που νόσησαν προσφάτως από τις παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.2.12.1; Είναι προστατευμένοι από τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον;

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Προκειμένου να αποφανθούμε αν έχουμε ανοσία για ένα στέλεχος του SARS-CoV-2 θα πρέπει να εξετάσουμε πόσο διαφοροποιήθηκε η πρωτεΐνη ακίδα στο στέλεχος που κυκλοφορεί σήμερα. Δυστυχώς, οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 φέρουν αρκετές μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας με αποτέλεσμα τα αντισώματα από τη λοίμωξη με προηγούμενες παραλλαγές να μην μπορούν να εξουδετερώσουν τα νεότερα στελέχη.

Αν και προφανώς η λοίμωξη με την παραλλαγή ΒΑ.2 δημιουργεί επαρκή ανοσία για νέες λοιμώξεις με αυτή την παραλλαγή, μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τα ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έδειξαν ότι η ανοσία δεν μπορεί να μας προστατεύσει από τα νεότερα στελέχη. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όσοι νόσησαν από προηγούμενες παραλλαγές δεν έχουν ανοσία για τις νεότερες και μάλιστα, όσο περισσότερος χρόνος περνάει από τη λοίμωξη, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος μίας νέας μόλυνσης.

Στην αρχή της πανδημίας, όσοι νοσούσαν με COVID-19 είχαν ανοσία για αρκετούς μήνες, καθώς η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται συχνά νέα στελέχη. Αντιθέτως, τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε ότι όσοι νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα ήταν δυνατό να μολυνθούν και να νοσήσουν από το στέλεχος Όμικρον λίγες εβδομάδες αργότερα. Όπως φαίνεται, κάτι αντίστοιχο ισχύει αυτή τη στιγμή και για τα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Ιδανικά, η ανοσία που αναπτύσσουμε μετά τη λοίμωξη με ένα συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να έχει διάρκεια μηνών ή ακόμα και ετών αν υποθέσουμε ότι το παθογόνο αυτό δεν θα μεταλλαχθεί. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τον SARS-CoV-2, έναν ιό που, όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, μεταλλάσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Ένα θετικό γεγονός είναι ότι οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ομοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, επομένως αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η λοίμωξη με τη μία από αυτές μπορεί να προστατεύσει και από την άλλη.

Ορισμένοι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις νεότερες παραλλαγές του Όμικρον έχουν ένα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, επομένως θα ήταν ίσως φρόνιμο να ονοματιστούν με κάποιο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου και να μην θεωρούνται παραλλαγές, αλλά νέα στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή φαίνεται βέβαιο ότι ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται όσο κυκλοφορεί στην κοινότητα και επομένως θα χρειάζεται, ίσως, τακτική εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα