Το Χαρτί Κουζίνας Απομακρύνει τα Σωματίδια του Ιού που Παραμένουν στα Χέρια μετά το Πλύσιμο

Για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, είναι προτιμότερο να σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί κουζίνας μετά το πλύσιμο, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή. Οι επιστήμονες παρατήρησαν μάλιστα ότι το χαρτί κουζίνας απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα σωματίδια του ιού που έχουν παραμείνει στα χέρια σε σχέση με τις συσκευές για το στέγνωμα των χεριών.

Γνωρίζουμε ήδη πόσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για την πρόληψη του COVID-19, ο οποίος έχει προκαλέσει ήδη δεκάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Τα χέρια αποτελούν μία από τις συχνότερες πηγές μικροβίων και μπορούν να μολύνουν διάφορες επιφάνειες, όπως τα πόμολα και οι διακόπτες, με αποτέλεσμα όταν κάποιος αγγίξει τις επιφάνειες αυτές να διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Μία μικρή μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι όταν το πλύσιμο των χεριών γίνεται ατελώς, το χαρτί κουζίνας μπορεί να απομακρύνει αρκετά από τα μικρόβια που έχουν παραμείνει στα χέρια.

«Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19», είπαν οι επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων ήταν η Ines Moura από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

«Το χαρτί κουζίνας αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για το στέγνωμα των χεριών και πρέπει να προτιμάται καθώς περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Οι επιστήμονες μόλυναν τα χέρια 4 εθελοντών με ένα βακτηριοφάγο (έναν ιό που καταστρέφει βακτήρια και δεν προκαλεί νόσηση στον άνθρωπο) και στη συνέχεια οι εθελοντές καθάρισαν τα χέρια τους με χαρτί κουζίνας ή συσκευές στεγνώματος των χεριών.

Ακολούθως άγγιξαν διάφορες επιφάνειες όπως πόμολα, στηρίγματα σκάλας, τηλέφωνα ή στηθοσκόπια.

«Πλένετε Προσεκτικά τα Χέρια σας»

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τόσο το χαρτί κουζίνας όσο και οι συσκευές στεγνώματος κατάφεραν να μειώσουν την ποσότητα των ιών στα χέρια.

Ωστόσο, στις 10 από τις 11 επιφάνειες που εξετάστηκαν, το στέγνωμα με το χαρτί κουζίνας οδήγησε σε μικρότερη διασπορά του ιού στις επιφάνειες.

Μάλιστα, οι επιφάνειες που άγγιξαν οι εθελοντές έχοντας στεγνώσει τα χέρια τους με τις συσκευές στεγνώματος είχαν σχεδόν 10πλάσιες ποσότητες βακτηρίων σε σχέση με τις επιφάνειες που άγγιξαν έχοντας στεγνώσει τα χέρια τους με χαρτί κουζίνας.

Όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, η έρευνά τους έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νοσοκομεία.

Τόνισαν, μάλιστα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά να χρησιμοποιούνται χαρτοπετσέτες ή χαρτιά μίας χρήσης για το στέγνωμα των χεριών μετά το πλύσιμο, ωστόσο αρκετά νοσοκομεία διαθέτουν συσκευές στεγνώματος και όχι χαρτί.

«Η ποσότητα του ιού που παραμένει στα χέρια μετά το πλύσιμο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που πλένουμε τα χέρια μας», είπε ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο University of East Anglia, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Αν δεν πλένουμε σωστά τα χέρια μας, μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά μας, στεγνώνοντας τα χέρια με τις συσκευές στεγνώματος. Η παρούσα έρευνα αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας σωστά, έτσι ώστε να απομακρύνεται η μεγαλύτετερη ποσότητα του ιού πριν το στέγνωμα».

Οι επιστήμονες είχαν σκοπό να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο European Congress on Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID) το οποίο όμως ακυρώθηκε εξ’ αιτίας του κορονοϊού.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα