Το Φλεγμονώδες Σύνδρομο που Σχετίζεται με τον COVID-19 στα Παιδιά Μπορεί να Επηρεάσει και Ενήλικες

Αρκετούς μήνες μετά την ανακάλυψη του συνδρόμου MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children), μίας επιπλοκής του COVID-19, η οποία εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά, επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιπλοκή αυτή μπορεί να επηρεάσει και ενήλικες.

Την Παρασκευή, το CDC των ΗΠΑ εξέδωσε μία αναφορά στην οποία περιγράφει τα χαρακτηριστικά του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στους ενήλικες ή MIS-A (multisystem inflammatory syndrome in adults).

Αντίστοιχα με το σύνδρομο που εμφανίζεται στα παιδιά, το MIS-A είναι ιδιαίτερα σοβαρό και μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά όργανα, στα οποία προκαλεί φλεγμονή.

Κάθε ασθενής που εμφανίζει είτε το σύνδρομο MIS-C ή το MIS-A έχει νοσήσει προσφάτως από COVID-19 ή έχει θετικές εξετάσεις αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2, οι οποίες ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το ιστορικό πρόσφατης λοίμωξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το σύνδρομο MIS-A είναι σχετικά σπάνιο, όπως ισχύει και με το MIS-C.

Ωστόσο, η αναφορά του CDC που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report, συνιστά στους γιατρούς να βάζουν το σύνδρομο στη διαφορική διάγνωση όταν εξετάζουν ασθενείς με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οι συγγραφείς των οδηγιών υποστήριξαν επίσης ότι η αναγνώριση του MIS-A είναι ένας ακόμα λόγος για να ενταθούν οι προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19.

Το Σύνδρομο στους Ενήλικες

Τα πρώτα περιστατικά του συνδρόμου MIS-C παρουσιάστηκαν την άνοιξη. Τα παιδιά που πάσχουν από το σοβαρό αυτό σύνδρομο, το οποίο επηρεάζει αρκετά όργανα και συνήθως απαιτεί νοσηλεία, παρουσιάζουν συνήθως πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, εξάνθημα, ερυθρότητα των οφθαλμών και αίσθημα κόπωσης.

Σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 935 περιστατικά MIS-C στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 19 οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς. Σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια του MIS-C, το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, καταγράφηκαν αρκετά περιστατικά ενός παρομοίου συνδρόμου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν συνολικά 27 περιστατικά MIS-A στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Για 16 από αυτά τα περιστατικά υπήρχαν λεπτομερή δεδομένα, εκ των οποίων τα 9 αναφέρθηκαν και στο CDC, ενώ 7 δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

Οι ασθενείς είχαν ηλικίες 21-50 ετών. 1 περιστατικό εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν στις ΗΠΑ.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς ήταν παρόμοια με αυτά των παιδιών. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε πυρετός, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και εξάνθημα. Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν επίσης στηθάγχη και αίσθημα παλμών, ενώ τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής ήταν αυξημένα στις εξετάσεις αίματος.

Όλοι οι ασθενείς είχαν είτε θετικές εξετάσεις RT-PCR για COVID-19 στο παρελθόν, είτε θετικές εξετάσεις αντισωμάτων. 10 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ, ενώ 2 κατέληξαν.

Σύμφωνα με την αναφορά του CDC, το σύνδρομο MIS-A μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε ασθενή με ενεργό λοίμωξη ή ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 ανεξαρτήτου ηλικίας.

Η ίδια αναφορά υποστηρίζει ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή και σε άλλα όργανα εκτός των πνευμόνων. Στην πλειοψηφία των περιστατικών η φλεγμονή αυτή συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα του αναπνευστικού.

Ωστόσο, στους ασθενείς με MIS-A, δεν εμφανίζονται σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό. Από τους 16 ασθενείς, το 50% μάλιστα δεν παρουσίασε καθόλου συμπτώματα από αυτό το σύστημα, ενώ στο υπόλοιπο 50% τα συμπτώματα ήταν ήπια.

Τα υποκείμενα αίτια τόσο του συνδρόμου MIS-C όσο και του MIS-A δεν είναι σήμερα γνωστά. Ωστόσο, το 30% των ενηλίκων της παρούσας μελέτης και το 45% ενός δείγματος 440 παιδιών με MIS-C που εξετάστηκε σε μία άλλη μελέτη είχαν αρνητικές εξετάσεις RT-PCR για COVID-19, αλλά θετικές εξετάσεις αντισωμάτων. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα παραπάνω σύμπτωμα εμφανίζονται συνήθως μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε δεδομένα από μεγαλύτερες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της νόσου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα