Τι Γνωρίζουμε για το Κινεζικό Εμβόλιο της COVID-19 (Sinopharm) που Χορηγείται Εδώ και Μερικές Εβδομάδες στην Ασία;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενέκριναν το εμβόλιο της Κινεζικής εταιρίας Sinopharm για την COVID-19, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και πρόληψης της χώρας πριν λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το εμβόλιο είχε λάβει επείγουσα έγκριση και χορηγείται στα ΗΑΕ από το Σεπτέμβριο με σκοπό «να προστατευτούν οι γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της COVID-19».

Η Sinopharm και τα ΗΑΕ δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3 του εμβολίου στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 31.000 εθελοντές.

Ωστόσο, οι ελεγκτικοί φορείς των ΗΑΕ είχαν πρόσβαση σε κάποια πρώιμα δεδομένα, με βάση τα οποία ενέκριναν τελικά το εμβόλιο. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το εμβόλιο έχει 86% αποτελεσματικότητα.

Τα ΗΑΕ υποστήριξαν επίσης ότι έχουν ξεκινήσει την έρευνα PASS (post-authorization safety study) και την έρευνα PAES (post-authorization efficacy study) οι οποίες προς το παρόν έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα με αυτά που διαπιστώθηκαν στις πρώιμες μελέτες του εμβολίου.

Το Εμβόλιο έχει 100% Αποτελεσματικότητα Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ

Η ανάλυση των δεδομένων για το εμβόλιο της Sinopharm έδειξε ότι, «το εμβόλιο παράγει κατά 99% εξουδετερωτικά αντισώματα και έχει 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής νόσησης από COVID-19», όπως υποστήριξε το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι το εμβόλιο δεν έχει κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ωστόσο, προς το παρόν και χωρίς να δημοσιευτούν δεδομένα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο έχει 100% ή 86% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19.

Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί εθελοντικά περισσότερα από 100.000 άτομα στα ΗΑΕ.

Το εμβόλιο της Sinopharm δεν είναι το μοναδικό εμβόλιο που προέρχεται από την Κίνα. Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρίας Sinovac, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases, είναι ασφαλές και μπορεί να προκαλέσει άμεσα ανοσιακή απόκριση.

Το Εμβόλιο της Sinopharm Χρησιμοποιεί μία Παλαιότερη Τεχνολογία

Τα εμβόλια της COVID-19 που αναπτύσσονται σήμερα χρησιμοποιούν μία από τις παρακάτω 3 τεχνολογίες:

  • Εμβόλια με αδρανοποιημένους ιούς, στα οποία χρησιμοποιούνται κατεστραμένοι ή αδρανοποιημένοι ιοί, προκειμένου να προκληθεί ανοσιακή απόκριση. Το εμβόλιο της Sinopharm ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
  • Εμβόλια με εξασθενημένους ιούς, τα οποία περιέχουν ζωντανούς ιούς που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην προκαλούν νόσηση σε ασθενείς με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
  • mRNA εμβόλια, τα οποία χρησιμοποιούν ένα τμήμα της γενετικής πληροφορίας του ιού, επάγοντας την παραγωγή συγκεκριμένων τμημάτων του ιού από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν την παραπάνω τεχνολογία.

Αν και η τεχνολογία των εμβολίων mRNA θεωρείται σχετικά νέα, στην πραγματικότητα δοκιμάζεται ήδη εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου mRNA έγινε το 1990 και είχε καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.

Ποια είναι τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα των Παραπάνω Τεχνολογιών για την Ανάπτυξη Εμβολίων;

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2019, αν και τα εμβόλια που χρησιμοποιούν εξασθενημένους ιούς έχουν βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό αρκετών λοιμώξεων, δεν είναι στείρα προβλημάτων.

Για παράδειγμα, τα εμβόλια αυτής της κατηγορίας μπορεί να προκαλέσουν νόσηση σε ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κατά συνέπεια, χωρίς να γνωρίζουμε τα δεδομένα για το εμβόλιο της Sinopharm, είναι αδύνατο να αποφανθούμε αν τα οφέλη του παραπάνω εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους.

Αντιθέτως, τα εμβόλια mRNA προσομοιάζουν μία λοίμωξη χωρίς να εκθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε σωματίδια του ιού, προσέγγιση που, όπως φαίνεται, επαρκεί για να προκληθεί ικανοποιητική απόκριση αντισωμάτων και Τ λεμφοκυττάρων.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι «υπάρχει μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης με ζωντανούς ιούς και τα εμβόλια μπορούν να παραχθούν ταχύτερα με αποτέλεσμα να έχουμε άμεσα περισσότερες δόσεις».

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στα εμβόλια παλαιότερης τεχνολογίας και τα εμβόλια mRNA είναι το γεγονός ότι τα τελευταία μπορούν να αποθηκευτούν μόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη μεταφορά τους.

Ακόμα είναι Νωρίς για να Γνωρίζουμε Ποια Εμβόλια είναι Καλύτερα

Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ακόμα ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις θα χρειαστεί περίπου 1 έτος για να έχουμε δεδομένα από μεγάλης κλίμακας μετα-αναλύσεις οι οποίες θα μπορούν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα.

Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι τα εμβόλια mRNA έχουν ανοίξει νέους δρόμους στην ανάπτυξη εμβολίων τα οποία θα μπορούν να στοχεύουν ένα μεγαλύτερο εύρος παθογόνων.

Συνοψίζοντας λοιπόν για το εμβόλιο της Sinopharm αξίζει να σταθούμε στα εξής σημεία. Αρχικά, θα πρέπει να δημοσιευτούν πλήρη δεδομένα για το εμβόλιο. Δεύτερον, μέχρι να γνωρίζουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής του (πχ. μέσω ποιου μηχανισμού αδρανοποιούνται τα σωματίδια του ιού που περιέχει) είναι αδύνατο να γνωρίζουμε κατά πόσο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα