Τα Αντισώματα στη Ρίνα Προστατεύουν από τη Μόλυνση με τον SARS-CoV-2 Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Τα υψηλά επίπεδα των IgA αντισωμάτων στο βλεννογόνο των αεραγωγών προστατεύουν από τον ιό SARS-CoV-2 για τουλάχιστον 8 μήνες. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Η ίδια έρευνα παρατήρησε επίσης ότι η λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον δημιουργεί ισχυρότερη ανοσία στο βλεννογόνο, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο νέων μολύνσεων με τον ιό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι στο μέλλον θα πρέπει να εξερευνήσουμε ίσως περισσότερο την ανάπτυξη ενδορρινικών εμβολίων για την COVID-19.

Στην παραπάνω μελέτη, η οποία είχε τίτλο COMMUNITY, συμμετείχαν συνολικά 2.149 επαγγελματίες υγείας από τη Σουηδία. Από την άνοιξη του 2020, η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρακολούθησε την ανοσία των εθελοντών στον SARS-CoV-2 μέσω δειγμάτων τα οποία έδιναν τακτικά οι τελευταίοι.

Μία ανάλυση των δεδομένων της παραπάνω μελέτης που εστίασε αποκλειστικά στους 2 πρώτους μήνες του 2022 διαπίστωσε ότι σε 338 τριπλά εμβολιασμένους εθελοντές, αυτοί που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα IgA αντισωμάτων στο βλεννογόνο των αεραγωγών είχαν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν με το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με αυτούς που είχαν χαμηλά επίπεδα.

Η επιστημονική ομάδα συνέχισε να παρακολουθεί την πορεία των παραπάνω εθελοντών και διαπίστωσε ότι η προστασία που προσφέρουν τα παραπάνω αντισώματα παραμένει ισχυρή ακόμα και 8 μήνες αργότερα.

90% Μειωμένος Κίνδυνος Επαναμολύνσεων

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, οι εθελοντές που μολύνθηκαν κάποια στιγμή με το στέλεχος Όμικρον παρουσίασαν αύξηση των IgA αντισωμάτων του βλεννογόνου κατά 40 φορές, ακόμα και αν είχαν ήπια συμπτώματα από τη νόσο.

Η πλειοψηφία των ασθενών είχαν μάλιστα ακόμα επαρκή αντισώματα 7 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, όπως διαπίστωσε η ομάδα.

Οι εθελοντές που νόσησαν από τις παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον είχαν επίσης 90% μειωμένο κίνδυνο να μολυνθούν στο μέλλον με την παραλλαγή ΒΑ.5.

«Τα αντισώματα στο αίμα μάς προστατεύουν από τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, αν θέλουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, η οποία οδηγεί σε εμφάνιση νέων στελεχών, θα πρέπει να ενισχύσουμε την ανοσία στο σημείο εισόδου του ιού, δηλαδή στο βλεννογόνο των αεραγωγών», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί με τα εμβόλια που χορηγούνται ενδομυϊκά. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι ένα εμβόλιο που χορηγείται ενδορρινικά θα μπορεί να προκαλέσει αρκετά ισχυρή ανοσία στο βλεννογόνο, αντίστοιχη με αυτή που παρατηρείται στις λοιμώξεις από τον ιό, γεγονός που θα περιορίσει την κυκλοφορία του ιού», κατέληξαν.

Φωτογραφία: cottonbro studio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα