Στη Δράση του Ανοσοποιητικού Συστήματος Αποδίδονται τα Νευρολογικά Συμπτώματα του COVID-19

Τα συμπτώματα κορονοϊου από το νευρικό σύστημα που παρουσιάζουν ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 αποδίδονται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι στον ιό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα για τον ιό, είναι πλέον σαφές ότι τα συμπτώματα από το νευρικό σύστημα είναι αρκετά κοινά στους ασθενείς με COVID-19.

Στην οξεία φάση της νόσου, τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραλήρημα, αλλαγές της προσωπικότητας και διαταραχές της μνήμης. Τα παραπάνω στο σύνολό τους αποτελούν ενδείξεις έκπτωσης ή ανεπάρκειας της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα συμπτώματα από το νευρικό σύστημα εμφανίζονται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρότερη νόσηση και υποχωρούν μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παρούσα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg έδειξε ότι η ανοσιακή απόκριση είναι αυτή που ευθύνεται για τις επιδράσεις στο νευρικό σύστημα.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) από 6 νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτριο ή σοβαρό COVID-19 οι οποίοι είχαν παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα. Τα δείγμα εξετάστηκαν για βιοδείκτες που μεταβάλλονται ανάλογα με την απόκριση του εγκεφάλου σε μία λοίμωξη.

Όλοι οι ασθενείς είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα νεοπτερίνης και β-2-μικροσφαιρίνης (δείκτες φλεγμονής), γεγονός που ουσιαστικά παραπέμπει σε εκτεταμένη ενεργοποίηση των ανοσιακών κυττάρων του εγκεφάλου. Σε δύο ασθενείς παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα επίπεδα της πρωτεΐνης NfL (neurofilament light), ενός δείκτη βλαβών στα νευρικά κύτταρα.

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές σε δείκτες του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, στην τοπική παραγωγή αντισωμάτων ή στα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που παρατηρείται συνήθως στις ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το ΚΝΣ.

Αναφορικά με τον ιό, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν σαφή, ωστόσο δεν διαπιστώθηκαν σωματίδια του SARS-CoV-2 στο ΕΝΥ.

«Παρατηρήσαμε μία ασυνήθιστη εικόνα με φλεγμονή και βλάβες στα νευρικά κύτταρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ανοσιακά κύτταρα από την κυκλοφορία του αίματος, σωματίδια του ιού ή βλάβες στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Τα τελευταία ευρήματα είναι αρκετά συχνά στις ιογενείς λοιμώξεις του εγκεφάλου», εξήγησε ο Magnus Gisslén, επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για τα συμπτώματα διαφέρουν πιθανώς από αυτούς άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τα επιδράσεις του COVID-19 στο νευρικό σύστημα, έτσι ώστε να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες, τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια φάση της λοίμωξης.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα