Πως να Ξεχωρίσετε την COVID-19 από Άλλες Νόσους με Βάση τα Συμπτώματα

Πριν το 2020, μία ενόχληση στον φάρυγγα ή ένα σφίξιμο στο στήθος δεν ήταν κάτι που προκαλούσε ανησυχία στους περισσότερους από εμάς. Αυτό, ωστόσο, άλλαξε με την πανδημία του COVID-19.

Σήμερα, ακόμα και μερικά ήπια συμπτώματα κορονοϊου από το αναπνευστικό μπορεί να μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν έχουμε μολυνθεί με τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που ευθύνεται για την παρούσα πανδημία.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε τον COVID-19 από τις υπόλοιπες λοιμώξεις με παρόμοια συμπτώματα; Ο διαχωρισμός αυτός συχνά δεν είναι εύκολος.

Ο λόγος είναι ότι αρκετά από τα συμπτώματα του COVID-19 παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη με αυτά άλλων νόσων. Ακόμα και για αρκετούς γιατρούς, ο διαχωρισμός των συμπτωμάτων του COVID-19 από αυτά της γρίπης δεν είναι κάτι εύκολο.

Κατά συνέπεια, αν παρουσιάσετε συμπτώματα, μην βιαστείτε να καταλήξετε σε συμπεράσματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα των κοινών λοιμώξεων έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

COVID-19

Ο COVID-19 είναι μία εξαιρετικά λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Ο ιός αυτός ανήκει σε μία ευρύτερη οικογένεια ιών που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ωστόσο συνδέεται με μία σειρά σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο.

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα: Αγευσία και ανοσμία (χωρίς ρινική συμφόρηση), πυρετός, βήχας, δύσπνοια και μυαλγίες

Άλλα Συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, ρινική καταρροή, ρίγος, τρόμος, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, απώλεια της όρεξης

Σημείωση: Ορισμένοι ασθενείς με COVID-19 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ωστόσο είναι μολυσματικοί.

Γρίπη

Η γρίπη είναι μία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης A, B και C. Η εποχή της γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο, ωστόσο περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν και εκτός του παραπάνω διαστήματος.

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα: Πυρετός, μυαλγίες, βήχας

Άλλα Συμπτώματα: Πονόλαιμος, διάρροια, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, ρίγος, τρόμος, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης, απώλεια της όρεξης

Διαφορές από τον COVID-19: Η γρίπη συνήθως δεν προκαλεί δύσπνοια.

Κοινό Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα (ιογενής ρινίτιδα) είναι μία λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού που προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς (μεταξύ των οποίων οι κορονοϊοί και οι ρινοϊοί). Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και υποχωρούν μέσα σε 1 εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα: Ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, βήχας και πονόλαιμος

Άλλα Συμπτώματα: Πυρετός, μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης

Διαφορές από τον COVID-19: Το κρυολόγημα δεν προκαλεί συνήθως δύσπνοια, μυαλγίες, ρίγος, απώλεια της όρεξης ή πυρετό.

Εποχικές Αλλεργίες

Οι εποχικές αλλεργίες δεν αποδίδονται σε ιούς. Αποτελούν παθολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αβλαβείς ουσίες, όπως η γύρη των φυτών. Οι αλλεργίες είναι συνήθως εποχικές και διαρκούν συνήθως μερικές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με το αλλεργιογόνο (το χειμώνα το συχνότερο αλλεργιογόνο είναι η μούχλα).

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα: Ρινική καταρροή, κνησμός στους οφθαλμούς, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση

Άλλα Συμπτώματα: Ανοσμία ως αποτέλεσμα της ρινικής συμφόρησης

Διαφορές από τον COVID-19: Οι αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, μυαλγίες, πονόλαιμο, διάρροια, ρίγος, κεφαλαλγίες, αίσθημα κόπωσης ή απώλεια της όρεξης.

Άσθμα

Το άσθμα είναι μία χρόνια πνευμονική νόσος που προκαλείται από τη φλεγμονή των αεραγωγών. Η στένωση που παρατηρείται στους τελευταίους μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια, γεγονός που κάνει αρκετούς ασθενείς να πιστεύουν ότι πάσχουν από COVID-19. Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο άσθματος, ωστόσο το άσθμα αποτελεί διαφορετική νόσο.

Χαρακτηριστικά Συμπτώματα: Συριγμός, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, επίμονος βήχας

Άλλα Συμπτώματα: Ένα σοβαρό επεισόδιο άσθματος μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια και σοβαρή δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, ταχυπαλμία, εφίδρωση και ιώδη χρώση των χειλέων και των ονύχων

Διαφορές από τον COVID-19: Το άσθμα δεν προκαλεί πυρετό, μυαλγίες, πονόλαιμο, διάρροια, ρινική συμφόρηση, ανοσμία ή αγευσία, ρινική καταρροή, ρίγος, κεφαλαλγίες, αίσθημα κόπωσης ή απώλεια της όρεξης.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer (Original Photo) (License)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα