Πόσο Συχνές είναι οι Νευρολογικές Επιπλοκές σε Όσους Νοσούν από COVID-19;

Μία νέα μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 8 εκατομμύρια εθελοντές επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές.

Αντιθέτως, η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης του Bell, εγκεφαλομυελίτιδας και συνδρόμου Guillain-Barré.

Μετά από ορισμένα πρώιμα δεδομένα που είχαν δείξει ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος συνδρόμου Guillain-Barréμετά τα εμβόλια της AstraZeneca ή της Pfizer/BioNTech, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόσθεσε την παραπάνω ανεπιθύμητη ενέργεια στη λίστα των παραπάνω εμβολίων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα δεδομένα σχετικά με το σύνδρομο Guillain-Barré, καθώς και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια της COVID-19 ήταν πολύ περιορισμένα.

Θέλοντας να ενισχύουν τις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών από τα εμβόλια της COVID-19, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν δύο βάσεις δεδομένων από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία.

Στις βάσεις αυτές συμμετείχαν περίπου 8.3 εκατομμύρια εθελοντές που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων της COVID-19 (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) καθώς και 735.870 ανεμβολίαστοι εθελοντές που είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19.

Στην έρευνα εξετάστηκαν επίσης δεδομένα για 14.3 εκατομμύρια εθελοντές από το γενικό πληθυσμό για ένα διάστημα πριν την πανδημία, προκειμένου να εκτιμηθεί η συχνότητα εμφάνισης κάθε νευρολογικής επιπλοκής.

Οι επιπλοκές που εξετάστηκαν στη μελέτη ήταν η παράλυση του Bell, η εγκεφαλομυελίτιδα, το σύνδρομο Guillain-Barré και η εγκάρσια μυελίτιδα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τα ποσοστά των παραπάνω επιπλοκών 21 ημέρες μετά την 1η δόση των εμβολίων, 90 ημέρες μετά τις θετικές εξετάσεις για την COVID-19 και στο διάστημα από το 2017 μέχρι το 2019 στο γενικό πληθυσμό.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά των επιπλοκών αυτών ήταν παρόμοια με αυτά του γενικού πληθυσμού για την παράλυση του Bell, την εκγεφαλομυελίτιδα και το σύνδρομο Guillain-Barré. Τα περιστατικά εγκάρσιας μυελίτιδας στο συνολικό δείγμα που εξετάστηκε ήταν μόλις 5 επομένως η συχνότητα της επιπλοκής αυτής δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθεί με ακρίβεια.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα περιστατικά παράλυσης του Bell, εγκεφαλομυελίτιδας και συνδρόμου Guillain-Barré ήταν αυξημένα στην ομάδα των ασθενών με ιστορικό COVID-19 λοίμωξης.

Προφανώς, η παρούσα έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς αποτελεί μελέτη παρατήρησης. Επίσης ενδέχεται να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο των παραπάνω επιπλοκών στους ασθενείς με COVID-19.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι και άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών παθήσεων στους ασθενείς με COVID-19, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης τους είναι συνεπή με τη βιβλιογραφία.

«Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών από τα εμβόλια της COVID-19, ωστόσο η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης του Bell, εγκεφαλομυελίτιδας και συνδρόμου Guillain-Barre», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Πρόσθεσαν επίσης ότι θα πρέπει σίγουρα να γίνουν και νέες μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού οι οποίες θα εξετάσουν τις επιδράσεις του εμβολιασμού σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και ιδιαίτερα στους νεαρούς άνδρες.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι ο απόλυτος κίνδυνος των παραπάνω νευρολογικών επιπλοκών παραμένει εξαιρετικά χαμηλός ακόμα και σε αυτούς που νόσησαν από COVID-19. Βέβαια, αθροιστικά, η αύξηση των περιστατικών από τις επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στα συστήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Όπως πρόσθεσαν, ο κάθε γιατρός θα πρέπει να συζητήσει τους παραπάνω κινδύνους με τους ασθενείς του, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι πληθυσμιακές μελέτες δεν είναι ιδανικές για την εκτίμηση της συχνότητας των παραπάνω επιπλοκών.

Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα μελέτη έδειξε για άλλη μία φορά ότι τα εμβόλια δεν μπορεί να προκαλέσουν εμφάνιση νέων νευρολογικών παθήσεων.

«Αν και δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε τα αίτια για την εμφάνιση των νευρολογικών νόσων, από τα δεδομένα της μελέτης μας φαίνεται ότι ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα», καταλήγει η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα