Πόσο Ασφαλές είναι το Ταξίδι με το Αεροπλάνο στην Εποχή του COVID-19;

Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδίου είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο κατά την επίσκεψη σε ένα κτίριο με γραφεία, μία τάξη σχολείου, ένα σούπερ μάρκετ ή το μετρό.

Πώς Μεταδίδεται ο COVID-19;

Ο ιός SARS-CoV-2, ο οποίος ευθύνεται για τον COVID-19, απελευθερώνεται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα κυρίως σε μορφή σταγονιδίων τα οποία μπορεί να ταξιδέψουν μικρές αποστάσεις ή σε μικρότερα αερολύματα τα οποία παραμένουν στον αέρα για μεγαλύτερη διάρκεια. Αν τα παραπάνω φτάσουν στη ρίνα ή το στόμα ενός άλλου ατόμου, μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Η μετάδοση μέσω επιφανειών είναι επίσης δυνατή.

Πόσο Καθαρός είναι ο Αέρας στα Επιβατικά Αεροπλάνα;

Ο αέρας εισέρχεται στην καμπίνα του αεροπλάνου από την οροφή και ακολουθεί καθοδική πορεία μέχρι το πάτωμα, απ’ όπου και εξέρχεται. Κάθε σειρά θέσεων έχει δικό της σύστημα εξαερισμού και ο αέρας που κυκλοφορεί ανάμεσα σε διαδοχικές σειρές είναι πολύ περιορισμένος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μετάδοση του ιού από άτομα που κάθονται σε διαφορετικές σειρές θέσεων.

Η ροή του αέρα στα σύγχρονα αεροπλάνα είναι πολύ ταχύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη ροή στα περισσότερα κτίρια. Το 50% περίπου του αέρα στα αεροπλάνα είναι φρέσκος αέρας που έρχεται από το εξωτερικό του αεροπλάνου, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι αέρας που ανακυκλώνεται και φιλτράρεται με το μηχανισμό HEPA (τα ίδια φίλτρα με αυτά που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία). Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος μόλυνσης εντοπίζεται περισσότερο στην άμεση επαφή με άλλα άτομα, τα οποία πιθανώς είναι φορείς του ιού. Τα καθίσματα αποτελούν ένα φυσικό φραγμό που μπορεί να περιορίσει τον παραπάνω κίνδυνο, ιδιαίτερα καθώς οι περισσότεροι επιβάτες παραμένουν σχετικά ακίνητοι και δεν έχουν επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο.

Παρά τον μεγάλο αριθμό πτήσεων, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών παγκοσμίως που μολύνθηκαν σε αεροπλάνο είναι πολύ μικρός (42 άτομα). Συγκριτικά, μία έρευνα που εξέτασε τη μετάδοση του COVID-19 σε τρένα της Κίνας, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 2.300 περιστατικά μολύνθηκαν μέσα σε τρένο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0.3% από το σύνολο των επιβατών. Ο κίνδυνος μόλυνσης στο αεροπλάνο μπορεί να περιοριστεί ακόμα περισσότερο με τη χρήση μάσκας, όπως συμβαίνει και σε κάθε χώρο όπου η αποστασιοποίηση δεν είναι δυνατή.

Μέτρα για τον Περιορισμό του Κινδύνου από τις Αεροπορικές Εταιρίες και τα Αεροδρόμια

Τα περισσότερα αεροδρόμια έχουν ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης των επιβατών και του προσωπικού με τον ιό SARS-CoV-2. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Θερμομετρήσεις των επιβατών
  • Ερωτήσεις σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων (πυρετό, ανοσμία, ρίγος, βήχα, δύσπνοια)
  • Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών
  • Αποφυγή της άμεσης επαφής επιβατών-προσωπικού κατά την επιβίβαση
  • Χρήση φυσικών φραγμών και αντισηπτικών στα αεροδρόμια
  • Τήρηση των αποστάσεων στα αεροδρόμια και κατά την επιβίβαση
  • Χρήση μάσκας
  • Τήρηση αποστάσεων από τους επιβάτες στο αεροπλάνο, εφόσον αυτό είναι δυνατό
  • Συντονισμός της πρόσβασης στο διάδρομο και την τουαλέτα του αεροπλάνου
  • Διευκόλυνση των υγιειονομικών αρχών κατά την ιχνηλάτηση σε περίπτωση που εμφανιστεί θετικό κρούμα

Άλλα μέτρα που εφαρμόζονται σε ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν εξετάσεις για COVID-19 πριν την επιβίβαση και καραντίνα για μερικές ημέρες.

Τι Μπορεί να Κάνει ο Επιβάτης;

Αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο βεβαιωθείτε ότι φοράτε μάσκα σε όλο το ταξίδι. Περιορίστε επίσης τις βαλίτσες που θα πάρετε μαζί σας. Διατηρήστε τις αποστάσεις από τους άλλους επιβάτες, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Αν υπάρχει εξαερισμός πάνω από τη θέση σας, προσαρμόστε το έτσι ώστε να δείχνει ακριβώς προς εσάς και θέστε την ισχύ του στο μέγιστο. Παραμείνετε στο θέση σας, εφόσον αυτό είναι δυνατό, και ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και μην αγγίζετε τη μύτη και το στόμα σας. Αν έχετε συμπτώματα αποφύγετε τα ταξιδέψετε.

Βιβλιογραφία: JAMA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα