Πόσο Αποτελεσματικό είναι το Εμβόλιο της Pfizer για το Στέλεχος Όμικρον; Νέα Δεδομένα

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 έχουν 70% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών από το στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα που ανακοίνωσαν επιστήμονες από τη Νότια Αφρική.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για το ίδιο τελικό σημείο ήταν 92% στο κύμα του στελέχους Δέλτα, γεγονός που πρακτικά επιβεβαιώνει ότι πράγματι το νέο στέλεχος έχει την ικανότητα να αποφεύγει εν μέρει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Η πρόεδρος του South African Medical Research Council, Glenda Gray, υποστήριξε ότι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση θα έχουν πιθανώς χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις.

Τα πρώιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, αποτελούν το πρώτο δείγμα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη του στελέχους Όμικρον. Το τελευταίο στέλεχος φέρει 32 μεταλλάξεις στο τμήμα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου. Το τμήμα αυτό, δηλαδή η πρωτεΐνη ακίδα, αποτελεί το στόχο των εμβολίων.

Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν συνολικά 211.000 δείγματα που είχαν ληφθεί από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 78.000 αποδόθηκαν στο στέλεχος Όμικρον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα χρειαστούν περίπου 3 εβδομάδες για να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο νέο στέλεχος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα πέρασαν περίπου 5 εβδομάδες μέχρι να καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από το συγκεκριμένο στέλεχος.

Η παρούσα ανάλυση διαπίστωσε ότι συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι είχαν στο σύνολό τους μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας από το στέλεχος Όμικρον, ο οποίος ωστόσο ήταν διαφορετικός για κάθε ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα, τα άτομα 18-29 ετών είχαν 92% μειωμένο κίνδυνο, με το ποσοστό αυτό να περιορίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και να φτάνει το 59% περίπου στους ηλικιωμένους 70-79 ετών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στη Νότια Αφρική (όπως και στις περισσότερες χώρες) ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τους ηλικιωμένους, επομένως το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα.

Άλλες μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ενάντια στο στέλεχος Όμικρον παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι μειωμένα κατά 20-40 φορές σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη.

Ωστόσο, από τις μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να αποφανθούμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο, καθώς η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στα αντισώματα. Τα Τ λεμφοκύτταρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού και η δράση του δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί εύκολα στο εργαστήριο.

Τα αντισώματα ουσιαστικά προλαμβάνουν την αρχική λοίμωξη, ενώ τα Τ λεμφοκύτταρα είναι αυτά που προστατεύουν από τα σοβαρά συμπτώματα και το θάνατο.

Οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική πρόσθεσαν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer φαίνεται ότι είναι 33% για την πρόληψη της λοίμωξης από το στέλεχος Όμικρον (ήταν 80% για το στέλεχος Δέλτα).

Δεδομένα που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή η Μεγάλη Βρετανία έδειξαν ότι, μετά και την τρίτη δόση, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην πρόληψη της συμπτωματική COVID-19 από το στέλεχος Όμικρον είναι 70-75%.

Φωτογραφία: Thirdman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα