Πόσο Ανθεκτικές είναι οι Παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5; Τι Δείχνουν τα Τελευταία Δεδομένα

Από το πρώτο περιστατικό του στελέχους Όμικρον που καταγράφηκε το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα, το στέλεχος αυτό συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να παρουσιάζει συνεχώς νέες παραλλαγές. Οι νεότερες από αυτές, συγκεκριμένα οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5, ενοχοποιούνται σήμερα για περισσότερο από το 30% των περιστατικών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Οι παραλλαγές αυτές έχουν πιθανώς ανθεκτικότητα στην ανοσία που έχει ο πληθυσμός είτε από τον εμβολιασμό είτε από το ιστορικό νόσησης, γεγονός που τους έχει επιτρέψει να εκτοπίσουν τα προηγούμενα στελέχη.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, επιστήμονες από το Ισραήλ παρατήρησαν ότι τα 3 συχνότερα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα έχουν ανθεκτικότητα στην ανοσία από τα εμβόλια, αλλά και από το ιστορικό λοίμωξης. Η επιστημονική ομάδα εξέτασε την απόκριση αντισωμάτων σε διάφορες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον σε ένα δείγμα 27 ασθενών με ιστορικό COVID-19, καθώς και 27 εθελοντών που είχαν κάνει τουλάχιστον 3 δόσεις των εμβολίων. Η απόκριση εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τις νεότερες παραλλαγές της Όμικρον ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερη σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, και περίπου 3 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τις παραλλαγές ΒΑ.1 και ΒΑ.2.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι το στέλεχος Όμικρον συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Το γεγονός αυτό έχει σημαντικές επιδράσεις για τη δημόσια υγεία καθώς δείχνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα ένα κύμα κρουσμάτων, ακόμα και σε άτομα με ιστορικό εμβολιασμού ή νόσησης», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η επιστημονική ομάδα, η αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα αποδίδεται στην εξάπλωση των παραπάνω στελεχών και την περαιτέρω εξάπλωσή τους στον πληθυσμό.

Από την ομάδα των εμβολιασμένων εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ιστορικό COVID-19, με σκοπό να είναι ευκολότερο να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Όλοι οι εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, έκαναν την τελευταία δόση τουλάχιστον 29 ημέρες πριν την εγγραφή τους στη μελέτη.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα