Ποια είναι τα Κίνητρα για τη Χρήση Μάσκας; Η Ατομική μας Υγεία ή η Υγεία των Άλλων;

Η πρόληψη της ατομικής υγείας αποτελεί κίνητρο για τη χρήση μάσκας στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, για τα άτομα νεαρής ηλικίας, τα οφέλη για τους ανθρώπους στο περιβάλλον επηρεάζουν επίσης σημαντική την απόφαση για την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου πρόληψης. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μελέτη που διεξήχθη από Γερμανούς και Ελβετούς επιστήμονες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δείχνουν επίσης ότι στο μέλλον οι καμπάνιες ενημέρωσης για θέματα υγείας θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.

Έρευνα σε Επαγγελματίες Υγείας

Μετά τα πρώτα περιστατικά της πανδημίας, οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων χωρών εφάρμοσαν τη χρήση της μάσκας ως μέτρο για την πρόληψη μετάδοσης του ιού. Αρκετά επιστημονικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει ότι η παραπάνω προσέγγιση είναι αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές στην εποχή της πανδημίας. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι ακόμα και σήμερα δεν αποδέχονται τα οφέλη του μέτρου και προσπαθούν να αποφύγουν τις μάσκες.

Θέλοντας να εξετάσουν τα κίνητρα των ανθρώπων για τη χρήση της μάσκας, οι Dr Ankush Asri, Dr Viola Asri, Dr Baiba Renerte και ο καθηγητής Urs Fischbacher ανέλυσαν δεδομένα για 840 εργαζομένους σε δύο νοσοκομεία της Ελβετίας. Οι παραπάνω εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τόσο για τη χρήση μάσκας όσο και για τη συμπεριφορά τους.

Τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ήταν ένας καλός πληθυσμός για τη διεξαγωγή ερευνών αυτού του είδους, καθώς είχαν πρόσβαση σε μάσκες, ενώ γνώριζαν αρκετά και για την COVID-19. «Οι δύο αυτοί παράγοντες μας επέτρεψαν να εξερευνήσουμε καλύτερα τα κίνητρα ενός ατόμου να εφαρμόσει το παραπάνω μέτρο πρόληψης», εξήγησε η Dr Baiba Renerte.

Κύριο Κίνητρο η Προστασία της Ατομικής Υγείας

Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020, αμέσως μετά το 1ο κύμα κρουσμάτων COVID-19 στην Ελβετία. Τα δύο νοσοκομεία που εξετάστηκαν είχαν διαφορετικό αριθμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος. Συγκεκριμένα, στο ένα από τα νοσοκομεία ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πολύ υψηλός, ενώ στο άλλο πολύ χαμηλός. Ωστόσο, και στα δύο νοσοκομεία είχαν εφαρμοστεί τα ίδια μέτρα πρόληψης, δηλαδή είχαν δοθεί οδηγίες για υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, ενώ εκτός νοσοκομείου η χρήση μάσκας ήταν προαιρετική.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η προστασία της ατομικής υγείας αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη χρήση μάσκας» υποστήριξε ο Dr Ankush Asri. Τα αποτελέσματα ουσιαστικά έδειξαν ότι οι εθελοντές που αποφεύγουν γενικά τους κινδύνους φορούσαν συχνότερα μάσκα σε σχέση με αυτούς που χαρακτηρίστηκαν ως πιο ριψοκίνδυνοι. Η παραπάνω συμπεριφορά παρατηρήθηκε και στα δύο νοσοκομεία ανεξαρτήτως συνολικών κρουσμάτων.

Διαφορετικά Κίνητρα σε Κάθε Ηλικιακή Ομάδα

Σε μία πιο λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων, κατά την οποία οι εθελοντές διαχωρίστηκαν ανάλογα με την ηλικία (άνω των 45 ή κάτω των 45), οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα ακόμα σημαντικό κίνητρο. Συγκεκριμένα, στα άτομα κάτω των 45 στο νοσοκομείο που αντιμετώπισε περισσότερα περιστατικά του ιού υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα αλτρουιστικής συμπεριφοράς και τη συμμόρφωση με τη χρήση μάσκας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εθελοντές που είχαν αλτρουιστικά χαρακτηριστικά στο ερωτηματολόγιο φορούσαν συχνότερα μάσκα σε σχέση με τους υπολοίπους.

«Ουσιαστικά, τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι το κύριο κίνητρο για τη χρήση μάσκας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι η προστασία της ατομικής τους υγείας, ενώ στα άτομα κάτω των 45 είναι η προστασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας», εξήγησε η Dr Viola Asri.

Οι διαφορές στα κίνητρα κάθε ηλικιακή ομάδας, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στην παρούσα μελέτη, φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορούν να καθοδηγήσουν καλύτερα τις μελλοντικές καμπάνιες ενημέρωσης για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, καταλήγουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα