Παχυσαρκία και COVID-19: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Πρώιμα δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, τη νόσο δηλαδή που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με τη θνησιμότητα από  COVID-19, με αποτέλεσμα η σοβαρή παχυσαρκία να περιλαμβάνεται πλέον στους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19. Ως «σοβαρή παχυσαρκία» θεωρείται ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40.

Ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμα μέσω ποιων μηχανισμών η παχυσαρκία συνδέεται με σοβαρότερη νόσηση.

Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο την παραπάνω σύνδεση, επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, συνεργάστηκαν με σκοπό να εξετάσουν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και να διαπιστώσουμε τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι παρατηρήσεις τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Endocrinology.

Τα Διαθέσιμα Δεδομένα

Στη μελέτη των ερευνητών συνοψίζονται όλα τα πρώιμα δεδομένα σχετικά με την παχυσαρκία και τον COVID-19.

Στην Κίνα, τη χώρα δηλαδή που ξεκίνησε η πανδημία, δεδομένα από 383 ασθενείς δείχνουν ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με 142% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής πνευμονίας από τον COVID-19.

Μία μεγαλύτερη έρευνα με πάνω από 4.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, παρατήρησε ότι η σοβαρή παχυσαρκία αποτελεί τον 2ο παράγοντα κινδύνου για τη νοσηλεία μετά από λοίμωξη με COVID-19, με τον 1ο να είναι η ηλικία.

Στο Seattle, μία έρευνα που εξέτασε ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19 κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Η ανάλυση αυτή διαπίστωσε ότι το 85% των ασθενών με παχυσαρκία χρειάζεται μηχανικό αερισμό, ενώ το ίδιο ποσοστό στους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος ήταν 64%. Επιπλέον, το 62% των ασθενών με παχυσαρκία κατέληξαν από COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος ήταν 36%.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παραπάνω έρευνα εξέτασε μόλις 24 ασθενείς, εκ των οποίων όλοι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

Η τελευταία έρευνα που εξέτασαν οι επιστήμονες προέρχεται από τη Lille της Γαλλίας. Η έρευνα αυτή εξέτασε 124 ασθενείς και διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν μηχανικό αερισμό.

Συνολικά, τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί πράγματι σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον COVID-19.

«Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από το νέο κορονοϊό», όπως δήλωσε ο Dr Norbert Stefan επικεφαλής της έρευνας, από το German Center for Diabetes Research.

Γιατί η Παχυσαρκία είναι Παράγοντας Κινδύνου;

Μία από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις της μελέτης είναι ότι η παχυσαρκία ως παράγοντας κινδύνου είναι ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες κινδύνου που έχουν συνήθως οι παχύσαρκοι ασθενείς, όπως η υπέρταση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ένας από τους μηχανισμούς που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης είναι τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν συνήθως υψηλότερη αντίσταση στους αεραγωγούς, μειωμένο πνευμονικό όγκο και ασθενέστερους αναπνευστικούς μύες, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στον COVID-19. Τα παραπάνω, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, ενώ επιβαρύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Η παχυσαρκία συνυπάρχει επίσης συχνά με διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και νεφρική νόσο, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας.

Εκτός από τα παραπάνω, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο προδιαβήτης, αυξάνουν επίσης την ευαισθησία στις λοιμώξεις, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Η σύνδεση ανάμεσα στους δείκτες του διαβήτη και τον COVID-19 είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική.

«Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η υπεργλυκαιμία (τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα), ακόμα και στο στάδιο που δεν μπορεί να τεθεί ακόμα η διάγνωση του διαβήτη, αποτελεί ισχυρό και ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα σοβαρής νόσησης από COVID-19», εξήγησε ο Dr Stefan.

Λίγα Δεδομένα για το ΔΜΣ

Αν και η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19, πρέπει να τονιστεί ότι είχε και ορισμένους περιορισμούς. Αρχικά, οι περισσότερες από τις παραπάνω έρευνες δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί (peer-reviewed).

Επιπλέον, αρκετές από τις έρευνες που εξετάστηκαν δεν είχαν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με το βάρος και το ύψος των ασθενών, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον υπολογισμό του ΔΜΣ, ενός δείκτη της παχυσαρκίας. Ο ΔΜΣ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκτίμηση του σωματικού λίπους.

«Τα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύτηκαν τους τελευταίους 2 μήνες έχουν δεδομένα για τις συννοσηρότητες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19, ωστόσο δεν προσφέρουν δεδομένα σχετικά με το σωματικό λίπος και τη μεταβολική υγεία των ασθενών», πρόσθεσε ο Dr Stefan. Συγκεκριμένα, ορισμένες έρευνες από την Κίνα και τη Λομβαρδία, δύο από τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, δεν είχαν καθόλου δεδομένα για το βάρος και το ύψος.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να εξετάσουν όχι μόνο το ΔΜΣ, αλλά και την περιφέρεια της μέσης, καθώς και τα επίπεδα της γλυκόζης, αλλά και της ινσουλίνης. Τα παραπάνω μέτρα θα μας βοηθήσουν να διαπιστώσουμε αν ένας ασθενής έχει αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 στους ασθενείς με παχυσαρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα