Παραλλαγή Αρκτούρος: Ποιο Νέο Σύμπτωμα Μπορεί να Προκαλέσει;

Η παραλλαγή XBB.1.16 του στελέχους Όμικρον, γνωστή και ως «Αρκτούρος», η οποία απασχολεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι προκαλεί ένα επιπλέον σύμπτωμα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, αρκετοί ασθενείς που μολύνονται με τη νέα αυτή παραλλαγή αναφέρουν επιπεφυκίτιδα.

Η παραλλαγή Αρκτούρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή ήδη σε 29 χώρες, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την κυκλοφορία της.

Πώς Διαφέρει η Παραλλαγή Αρκτούρος από τις Υπόλοιπες Παραλλαγές του Ιού;

Όπως γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, η παραλλαγή Αρκτούρος προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με τις υπόλοιπες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον. Ωστόσο, φέρει μία επιπλέον μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα η οποία ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τόσο τη μολυσματικότητα όσο και τα συμπτώματα που προκαλεί το παθογόνο.

Για παράδειγμα, μία διαφορά της νέας παραλλαγής από τις προηγούμενες είναι ότι προκαλεί υψηλό πυρετό. Οι υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυρετό, ωστόσο η πλειοψηφία των ασθενών που μολύνονται από τα προηγούμενα στελέχη δεν θα παρουσιάσουν ποτέ πυρετό.

Ο πυρετός που προκαλεί η παραλλαγή Αρκτούρος φαίνεται ότι συνδέεται με μία συγκεκριμένη φλεγμονώδη απόκριση που παρατηρείται μόνο σε αυτό το στέλεχος.

Η άλλη διαφορά της παραλλαγής Αρκτούρος σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού είναι ότι μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, ωστόσο, το σύμπτωμα αυτό φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά.

Πως να Προστατευτείτε από την Παραλλαγή Αρκτούρος

Όλα τα μέτρα που εφαρμόσαμε για την πρόληψη της λοίμωξης από άλλα στελέχη της πανδημίας, ισχύουν και για την παραλλαγή Αρκτούρος. Αυτά περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό, τη χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή των μεγάλων συναθροίσεων.

Καθώς η παραλλαγή Αρκτούρος προέρχεται από το στέλεχος Όμικρον, καταλαβαίνουμε ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια της COVID-19 θα είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια σε αυτή. Επομένως αν δεν έχουμε κάνει ακόμα την επικαιροποιημένη δόση των εμβολίων, αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να την κάνουμε.

Υπάρχει Λόγος Ανησυχίας για τη Νέα Παραλλαγή του Ιού;

Οι περισσότεροι ειδικοί που παρακολουθούν την εξάπλωση της παραλλαγής Αρκτούρος υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το συγκεκριμένο στέλεχος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας.

Προφανώς, για τα άτομα άνω των 65 ετών οποιαδήποτε νέα παραλλαγή μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικίες, επομένως αν πιστεύετε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο συνεχίστε να εφαρμόζετε τα μέτρα πρόληψης.

Φωτογραφία: Tuấn Kiệt Jr.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα