Παραλλαγή XBB.1.16 (Αρκτούρος): Τι Υποστηρίζει ο WHO για τη Νέα Παραλλαγή της Όμικρον

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) παρακολουθεί αυτή τη στιγμή την εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.16 του στελέχους Όμικρον, η οποία έχει ίδια ανιχνευθεί ήδη σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Γνωστή και ως παραλλαγή «Αρκτούρος», η XBB.1.16 παρακολουθείται από τον WHO από το Μάρτιο του 2022 και υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα περιστατικά της παραλλαγής σε 22 χώρες.

«Τα περισσότερα περιστατικά της XBB.1.16 έχουν ανιχνευθεί στην Ινδία και αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των περιστατικών στη χώρα συνδέεται με την παραπάνω παραλλαγή», ανέφερε η Maria Van Kerkhove από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η παραλλαγή XBB.1.16 έχει υψηλή μολυσματικότητα και προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον.

Ωστόσο, από τα δεδομένα που δημοσίευσε ο WHO, παρά την εξάπλωση του στελέχους στη Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες εβδομάδες, τα ποσοστά θανάτων στην περιοχή έχουν μειωθεί κατά 6% στο ίδιο διάστημα.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι η εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.16 θα προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών ή των θανάτων από την COVID-19. Παράλληλα, δεν υπάρχουν ακόμα δείκτες από κλινικές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων από το συγκεκριμένο στέλεχος», αναφέρει η ανακοίνωση του WHO.

Ωστόσο, η Van Kerkhove υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε και θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση.

Όπως πρόσθεσε, είναι σημαντικό να έχουμε μηχανισμούς παρακολούθησης των παθογόνων που θα μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα την εμφάνιση νέων στελεχών, ενώ και οι δομές υγείας θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα κύμα κρουσμάτων από ένα σοβαρότερο στέλεχος. Επιπλέον, η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη αντιιικών τα οποία θα μπορούν να αποτρέψουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου, συμπλήρωσε.

Η παραλλαγή XBB.1.16 προέρχεται από τον ανασυνδυασμό των παραλλαγών ΒΑ.2.10.1 και ΒΑ.2.75. Συγκριτικά με την παραλλαγή XBB, η XBB.1.16 φέρει 3 επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, συγκεκριμένα τις E180V, F486P και K478R. Η παραλλαγή ομοιάζει αρκετά με την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, η οποία ενοχοποιείται σήμερα για την πλειοψηφία των περιστατικών παγκοσμίως.

Αν και οι δύο παραπάνω παραλλαγές μοιάζουν αρκετά, η μετάλλαξη K478R είναι αυτή που ευθύνεται για την αύξηση των περιστατικών στην Ινδία, όπως υποστηρίζει η ανακοίνωση του WHO.

«Οι μεταλλάξεις στην περιοχή 478 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 έχουν συνδεθεί με αυξημένη ανθεκτικότητα στην προϋπάρχουσα ανοσία, αυξημένη μολυσματικότητα και σοβαρότερα συμπτώματα», αναφέρει ο WHO.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αρκετές νέες παραλλαγές του ιού που προέρχονται από ανασυδυασμό προηγουμένων παραλλαγών δημιουργούνται συνήθως σε έναν ασθενή που μολύνεται με δύο διαφορετικές παραλλαγές, γεγονός που επιτρέπει την ανταλλαγή γενετικού υλικού.

Εκτός από την XBB.1.16, ο WHO παρακολουθεί αυτή τη στιγμή και άλλες παραλλαγές του ιού, όπως για παράδειγμα την XBB.1.9.1.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα