Ο SARS-CoV-2 Μπορεί να Επηρεάσει το Ενδοκρινικό Σύστημα μέσω του ACE2

Ο SARS-CoV-2, ο ιός δηλαδή που προκαλεί COVID-19, μπορεί να επηρεάσει αρκετές λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος μέσω των επιδράσεων που ασκεί στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), όπως διαπίστωσε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Endocrinology.

Η είσοδος του SARS-CoV-2 στα κύτταρα γίνεται μέσω πρόσδεσής του στο ACE2 χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη spike που βρίσκεται στο εξωτερικό του περίβλημα. Η σύνδεση αυτή επάγεται από το TMPRSS2, ένα ένζυμο που κωδικοποιείται από ένα γονίδιο που σχετίζεται με τα ανδρογόνα και εκφράζεται κυρίως στον προστάτη, τους πνεύμονες, το ορθό, το ήπαρ, τους νεφρούς και το πάγκρεας.

Η πρωτεΐνη ACE2 εκφράζεται στον εγκέφαλο των ποντικών (σε περιοχές του υποθαλάμου που συνδέονται με την κατανάλωση τροφής και τη ρύθμιση του μεταβολισμού), στα α-κύτταρα των ποντικών που παράγουν γλυκαγόνη, στο πάγκρεας του ανθρώπου, στο λιπώδη ιστό, καθώς και στα κύτταρα Leydig και τα κύτταρα Sertoli που βρίσκονται στους όρχεις.

Η λοίμωξη από SARS-CoV-2 έχει συνδεθεί στο παρελθόν με δυσλειτουργία των παγκρεατικών νησιδίων, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο οι βλάβες του παγκρέατος όσο και οι βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης.

Σε ορισμένους ασθενείς έχει αναφερθεί επίσης ορχίτιδα, ωστόσο η απουσία του ιού σε βιοψίες των όρχεων συνιστά συνήθως ανοσομεσολαβούμενη ορχίτιδα και δεν αποδίδεται στις άμεσες επιδράσεις του ιού. Έχει αναφερθεί επίσης σημαντική μείωση στα επίπεδα της ορμόνης LH στον ορό, καθώς και μείωση της αναλογίας τεστοστερόνη/LH.

Στην αρχή της επιδημίας του SARS στη Σιγκαπούρη, το 39% των ασθενών παρουσίασε παροδική δυσλειτουργία του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, ενώ σε μικρό αριθμό ασθενών διαπιστώθηκαν επίσης βλάβες στο θυρεοειδή αδένα.

«Αναφορικά με τον COVID-19, αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη, παχυσαρκία και υπέρταση έχουν χειρότερη πρόγνωση. Ωστόσο, η απουσία δεδομένων από ανθρώπους σχετικά με την έκφραση του ACE2 από τους ιστούς του ενδοκρινικού σε διάφορα νοσήματα, δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο της έκφρασης του ACE2 στα σοβαρά περιστατικά του ιού», υποστήριξε ο Dr Eric Lazartigues, επικεφαλής της έρευνας από το Louisiana State University Health Sciences Center στη Νέα Ορλεάνη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα από ασθενείς για να διαπιστώσουμε αν οι συννοσηρότητες αυτές συνδέονται με αυξημένη ή μειωμένη έκφραση του ACE2 και του TMPRSS2, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λοίμωξη από SARS-CoV-2», κατέληξε ο Lazartigues.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Endocrinology.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα