Νέες Οδηγίες για τις Αλλεργίες και το Εμβόλιο της Pfizer από το ACAAI των ΗΠΑ

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει λάβει ήδη έγκριση και κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο της COVID-19 ήταν και δύο ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρή αναφυλαξία. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε διερεύνηση της παραπάνω ανεπιθύμητης ενέργειας από διάφορους φορείς. Ένας από αυτούς ήταν και το American College of Allergy, Asthma and Immunology COVID-19 Vaccine Task Force των ΗΠΑ, το οποίο εξέδωσε μάλιστα οδηγίες σχετικά με τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στους ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο. Οι οδηγίες αυτές βασίζονται στα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και δεν αποκλείεται να αλλάξουν καθώς έρχονται στο φως νέα δεδομένα.

Οι οδηγίες που εξέδωσε ο παραπάνω οργανισμός είναι οι ακόλουθες:

  1. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι, γενικά, σπάνιες. Η συχνότητα της αναφυλαξίας από το εμβόλιο εκτιμάται σήμερα ότι είναι 1.31 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις.
  2. Οι ασθενείς με αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, εισπνεόμενες ουσίες, έντομα ή το λατέξ δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για την COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους και τα οφέλη του εμβολιασμού για την COVID-19.
  3. Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech πρέπει να χορηγείται μόνο σε ιατρεία ή νοσοκομεία που έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν άμεσα το ενδεχόμενο αναφυλαξίας. Ο κάθε ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται για 20-30 λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αναφυλαξία θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσα επινεφρίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
  4. Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην πολυαιθυλενογλυκόλη, καθώς το συστατικό αυτό του εμβολίου έχει συνδεθεί με τα περιστατικά αναφυλαξίας.
  5. Τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν ασθενείς με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια ή/και σύνδρομο ενεργοποίησης των μαστοκυττάρων/ιδιοπαθή αναφυλαξία είναι πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή. Η απόφαση για τη χορήγηση του εμβολίου στους παραπάνω ασθενείς πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να βασίζεται στα οφέλη και τους κινδύνους του κάθε ασθενούς.
  6. Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 δεν περιέχει ζωντανούς ιούς επομένως μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Οι γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενημερώσουν τους ασθενείς σχετικά με την πιθανότητα μειωμένης ανοσιακής απόκρισης στο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν οι ασθενείς με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα παρουσιάζουν απόκριση στο εμβόλιο ή αναπτύσσουν ανοσία για την COVID-19.
  7. Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, επικοινωνήστε με έναν ανοσολόγο ή αλλεργιολόγο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα