Νέα Μελέτη: Τα Παιδιά που Νόσησαν από Προηγούμενα Στελέχη του SARS-CoV-2 Δεν έχουν Ανοσία και για το Στέλεχος Όμικρον

Η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης Overcoming COVID-19 έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν νοσήσει από COVID-19 ή MIS-C πριν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον δεν έχουν ανοσία επαρκή να τους προστατεύσει από τις νεότερες παραλλαγές του ιού. Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και από το στέλεχος Όμικρον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications πριν από λίγες ημέρες.

Αρκετοί γονείς έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα παιδιά τους είναι προστατευμένα από μία πιθανή λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον, καθώς νόσησαν με COVID-19 πέρσι, ωστόσο τα αντισώματα που παράχθηκαν από λοιμώξεις με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στο στέλεχος Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν από τις νεότερες παραλλαγές του ιού, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα έλαβε δείγματα αίματος από 62 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή COVID-19, 65 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύτηκαν με MIS-C, καθώς και 50 παιδιά που νόσησαν με ήπια συμπτώματα COVID-19 χωρίς να χρειαστούν νοσηλεία. Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν νοσήσει το 2020 ή στις αρχές του 2021, όταν δεν είχε εμφανιστεί ακόμα το στέλεχος Όμικρον.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα αντισώματα στα δείγματα αίματος ως προς την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν καθένα από τα στελέχη της πανδημίας που έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα (Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Όμικρον).

Όπως διαπιστώθηκε, τα αντισώματα είχαν μερική αποτελεσματικότητα ενάντια σε όλα τα στελέχη του εξετάστηκαν. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα ενάντια στο στέλεχος Όμικρον ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

«Το στέλεχος Όμικρον διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, καθώς φέρει αρκετές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα. Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι οι μεταλλάξεις του νεότερου στελέχους τού επιτρέπουν να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των προηγουμένων στελεχών. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που νόσησαν με τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας δεν είναι προστατευμένα από το στέλεχος Όμικρον», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Αντιθέτως, τα παιδιά που είχαν κάνει 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19 είχαν ισχυρή ανοσία για όλα τα στελέχη της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και το Όμικρον.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν αρκετούς γονείς να λάβουν την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα