Νέα Έρευνα: Μεγαλύτερη η Ψυχολογική Επιβάρυνση από το Lockdown στις Γυναίκες

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Calgary που εξέτασε τις συνήθειες του ύπνου, καθώς και τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας της COVID-19, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Global Women’s Health και είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τις επιδράσεις της πανδημίας στον ύπνο και τη διάθεση των δύο φύλων. Η περίοδος που εξετάστηκε ήταν το διάστημα 23 Μαρτίου έως 7 Ιουνίου. Την περίοδο αυτή είχε επιβληθεί γενικευμένο lockdown στον Καναδά, με αποτέλεσμα τα σχολεία, καθώς και τα περισσότερα μαγαζιά να παραμένουν κλειστά.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 573 εθελοντές (112 άνδρες και 459 γυναίκες) με μέση ηλικία τα 25.9 χρόνια. Πάνω από το 66% των εθελοντών ανέφεραν χαμηλή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια του lockdown, με το 39% να παρουσιάζει συμπτώματα αϋπνίας. Τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ήταν επίσης αυξημένα και μάλιστα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές ήταν συχνότερα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, οι επιστήμονες ανέφεραν συχνότερα συμπτώματα χαρακτηριστικά άγχους και κατάθλιψης, τα οποία μάλιστα ήταν ανάλογα της διάρκειας του lockdown. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά παρατηρήθηκε αύξηση των παραπάνω συμπτωμάτων και στα δύο φύλα, ωστόσο στις γυναίκες η επιδείνωση ήταν ταχύτερη.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερα σκορ σε μία κλίμακα που εκτιμά την ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ενσυναίσθηση μίας γυναίκας, τόσο σοβαρότερα ήταν τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που παρουσίαζε η τελευταία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η παραπάνω παρατήρηση δεν προκαλεί έκπληξη καθώς οι γυναίκες έχουν συνήθως κεντρικότερο συναισθηματικό ρόλο στην οικογένεια σε σχέση με τους άνδρες.

Όπως διαπιστώθηκε επίσης, οι γυναίκες τηρούν περισσότερο τα μέτρα πρόληψης της COVID-19, όπως το πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας. Η παραπάνω παρατήρηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αναμενόμενη, καθώς γενικότερα, όσοι έχουν υψηλότερα σκορ στην κλίμακα ενσυναίσθησης νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους και επομένως κατανοούν τη σημαντικότητα των παραπάνω μέτρων.

Καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν δεδομένα για την κατάσταση της υγείας και τις συνήθειες ύπνου των εθελοντών πριν την περίοδο του lockdown, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν αν το μέτρο αυτό οδήγησε σε εμφάνιση νέων προβλημάτων που δεν προϋπήρχαν.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν ότι καθώς όπως φαίνεται το μέτρο του lockdown επηρεάζει διαφορετικά τα δύο φύλα, προφανώς και οι προσεγγίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων σε κάθε φύλο θα πρέπει να είναι διαφορετικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα