Νέα Έρευνα: Αρκετά Συχνά τα Συμπτώματα από το Γαστρεντερικό στον COVID-19

Καθώς όλο και περισσότερες επιστημονικές ομάδες ασχολούνται με την αναζήτηση μίας νέας θεραπείας για το νέο κορονοϊό, αρκετοί ερευνητές προσπαθούν να προσφέρουν επιπλέον δεδομένα που θα ενισχύσουν τις παραπάνω προσπάθειες.

Τα συμπτώματα του COVID-19 δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια, καθώς ο SARS-CoV-2, όπως και οι περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, μπορεί να προκαλέσουν διαφορετική συμπτωματολογία σε κάθε άτομο.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου και ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εκτός από αυτά;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα 3 συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς με COVID-19 έχουν παρουσιάσει αρκετά άλλα συμπτώματα, μερικά από τα οποία εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα.

Αν και ο WHO θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το παραπάνω σύστημα επηρεάζεται σπάνια, μία νέα έρευνα από το Wuhan Medical Treatment Expert Group για τον COVID-19 δείχνει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι συχνότερα απ’ όσο πιστεύαμε σήμερα.

Το 48.5% των Ασθενών Παρουσιάζει Συμπτώματα από το Γαστρεντερικό

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης, οι παρατηρήσεις της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Gastroenterology, ανέλυσαν δεδομένα από 204 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο διάστημα 18 Ιανουαρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 54.9, οι 107 ήταν άνδρες και οι 97 γυναίκες.

Κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, οι 99 από τους 204 ασθενείς (δηλαδή το 48.5%) είχαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Τα κύρια συμπτώματα από το γαστρεντερικό ήταν η απώλεια της όρεξης (83 ασθενείς) και η διάρροια (29 ασθενείς).

8 ασθενείς παρουσίασαν έμετο, ενώ 4 εκδήλωσαν έντονο κοιλιακό άλγος.

Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι 7 από τους ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, χωρίς να έχουν κανένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα.

Στο σύνολο των ασθενών που εκδήλωσαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτών ήταν ανάλογη με τη σοβαρότητα της νόσησης από τον COVID-19, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Συνολικά, οι ασθενείς που δεν παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναρρώσουν από τον COVID-19 σε σχέση με αυτούς που εκδήλωσαν τα παραπάνω συμπτώματα (60% έναντι 34.3%).

Με βάση τα παραπάνω συμπτώματα οι επιστήμονες τόνισαν ότι «οι ασθενείς που διατρέχουν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό πρέπει να εξετάζονται άμεσα και να μην περιμένουμε την εμφάνιση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό».

«Καθώς η πανδημία συνεχίζεται και συγκεντρώνουμε περισσότερα δεδομένα, μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την κλινική εικόνα του COVID-19. Όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα είναι αρκετά κοινά στη συγκεκριμένη νόσο», κατέληξε ο Dr Lei Pan, επικεφαλής της έρευνας από το Binzhou Medical University Hospital στην Κίνα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα