Νέα Έρευνα: Τα Εμβόλια της COVID-19 Δεν Συνδέονται με Καμία Χρόνια Νόσο

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, περικαρδίτιδα ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Vaccines. Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Bologna.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε το σύνολο του πληθυσμού της Πεσκάρα για ένα διάστημα 18 μηνών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των ασθενών αναζητώντας διάφορα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως για παράδειγμα πνευμονική εμβολή ή θρομβώσεις. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι καμία από τις παθήσεις που εξετάστηκαν δεν εμφανίστηκε με αυξημένη συχνότητα σε όσους είχαν εμβολιαστεί συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα ότι οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καμία σοβαρή χρόνια νόσο. Αν και εμφανίστηκαν μεμονωμένα περιστατικά διαφόρων χρονίων νόσων, γενικά η ασφάλεια των εμβολίων επιβεβαιώθηκε και πλέον είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε το αποτέλεσμα αυτό στον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που προσφέρει δεδομένα από τα ποσοστά χρονίων νόσων σε ένα πληθυσμό για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Οι επιστήμονες έχουν κάνει επίσης προσαρμογή για διάφορα δεδομένα που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα την ηλικία, το φύλο και τους παράγοντες κινδύνου των ασθενών. Ειδικότερα, από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τα ποσοστά θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και τα ποσοστά αρκετών χρονίων νόσων ήταν πολύ χαμηλότερα στους εμβολιασμένους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και προφίλ κινδύνου.

Η ίδια ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι εμβολιασμένοι εθελοντές που νόσησαν από COVID-19 ήταν περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι τα ποσοστά χρονίων νόσων ήταν περισσότερα σε όσους είχαν κάνει μόνο 1 ή 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει 3 ή 4 δόσεις.

«Τα δεδομένα της μελέτης μας έδειξαν ότι το 83.2% των εμβολιασμένων που δεν μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 είχαν κάνει τουλάχιστον 3 δόσεις. Αυτοί που έκαναν μόνο 1 ή 2 δόσεις δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους είτε γιατί κατέληξαν είτε γιατί μολύνθηκαν με τον ιό πριν εμβολιαστούν», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα