Νέα Δεδομένα για το Ρωσικό Εμβόλιο: Στο 91.4% η Αποτελεσματικότητα

Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, δείχνουν ότι πράγματι η αποτελεσματικότητά του για την πρόληψη της COVID-19 είναι 91.4%.

Συνολικά, έχουν εμβολιαστεί ήδη περισσότερα από 200.000 άτομα στη Ρωσία, καθώς η χώρα ξεκίνησε το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού το Σεπτέμβριο.

Τα νέα αποτελέσματα για το εμβόλιο βασίζονται στην τελευταία κλινική δοκιμή του Sputnik V, στην οποία έχουν λάβει μέρος 22.714 εθελοντές. Μετά την καταγραφή 78 περιστατικών COVID-19, οι επιστήμονες του Gamaleya Institute εξέδωσαν μία ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά αναφέρουν ποιο ποσοστό των ασθενών ανήκει στην ομάδα ελέγχου.

Όπως διαπιστώθηκε, από το σύνολο των 78 περιστατικών, τα 62 εμφανίστηκαν στην ομάδα που έλαβε placebo. Μία πληροφορία που πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό είναι ότι η αναλογία των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο προς την ομάδα ελέγχου είναι 3:1.

20 από τους 78 ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα και χρειάστηκαν νοσηλεία. Ωστόσο, από αυτούς κανένας δεν είχε λάβει το εμβόλιο Sputnik V, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες δείχνει ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο Sputnik V καταλήγει ότι το εμβόλιο έχει 91.4% αποτελεσματικότητα.

Τα αποτελέσματα αυτά ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα πρώιμα δεδομένα για το εμβόλιο που είχαν ανακοινωθεί στις 24 Νοεμβρίου και είχαν καταλήξει στο ίδιο ποσοστό αποτελεσματικότητας σε ένα σύνολο 39 περιστατικών.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Gamaleya Institute, ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της Ρωσίας πριν το τέλος του 2021.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 200.000 άτομα, ενώ έχουν διατεθεί περισσότερες από 320.000 δόσεις του εμβολίου.

Καθώς τα περιστατικά της COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται στη Ρωσία, οι επιστήμονες των κλινικών δοκιμών εξετάζουν αν θα πρέπει να αναστείλουν τις εγγραφές νέων εθελοντών στις κλινικές δοκιμές ή να αλλάξουν τον τρόπο που διεξάγονται οι τελευταίες.

Αρκετές χώρες και ελεγκτικοί φορείς παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι είναι ανήθικο να χορηγούνται placebo σε εθελοντές όταν έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου στο γενικό πληθυσμό.

Τα δεδομένα για το εμβόλιο του Gamaleya Institute θα δημοσιευτούν σύντομα και σε ένα επιστημονικό περιοδικό υψηλού κύρους, υποστήριξαν οι επιστήμονες που έχουν εργαστεί στην ανάπτυξη του εμβολίου.

«Θέλουμε να μοιραστούμε άμεσα τα δεδομένα για το εμβόλιό μας με την επιστημονική κοινότητα και ανυπομονούμε να συζητήσουμε για το εμβόλιο με κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα», τόνισε ο Denis Logunov από το Gamaleya Institute.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και για την έγκριση του εμβολίου σε άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο Sputnik V στη Λευκορωσία, τη Βενεζουέλα, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα