Νέα Δεδομένα για τις Ομάδες Αίματος και τον COVID-19

Μπορεί η ομάδα αίματος να συνδέεται με τη σοβαρότητα της λοίμωξης από COVID-19; Πρώιμα δεδομένα από γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος 0 παρουσιάζουν σπανιότερα σοβαρή λοίμωξη από COVID-19, ενώ αντίθετα οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές.

Μία ομάδα επιστημόνων από την Ευρώπη κατάφερε να ταυτοποιήσει δύο γενετικά αλληλόμορφα που σχετίζονται με τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης ή ακόμα και θανάτου μετά από μία λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα αίματος συνδέεται με τη σοβαρότητα της νόσου.

Οι παρατηρήσεις τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από το νέο κορονοϊό.

Σε 3 ανεξάρτητες έρευνες, επιστήμονες από το Columbia University, το Mazandaran University of Medical Sciences του Ιράν και ορισμένα ινστιτούτα από την Κίνα, κατέληξαν σε παρόμοια αποτελέσματα.

Αναπνευστική Ανεπάρκεια στους Ασθενείς με COVID-19

Οι ακριβείς μηχανισμοί του σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 και της σχετιζόμενης με αυτή αναπνευστικής ανεπάρκειας δεν είναι ακόμα σαφείς. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί σήμερα ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με σοβαρότερη νόσηση, όπως η ηλικία, το ανδρικό φύλο, η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η καρδιαγγειακή νόσος.

Ο σχετικός ρόλος των κλινικών παραγόντων κινδύνου στη σοβαρότητα του COVID-19 δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Η νέα έρευνα αναδεικνύει, ωστόσο, ορισμένους ακόμα προδιαθεσικούς παράγοντες που αυξάνουν την ευαισθησία στη λοίμωξη.

Γενετική Ανάλυση

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 1.900 ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19 στην Ισπανία και την Ιταλία, δύο χώρες με αρκετά περιστατικά του COVID-19. Εξετάστηκαν επίσης 2.300 εθελοντές από 7 νοσοκομεία που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Συνολικά, αναλύθηκαν περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πολυμορφισμοί ενός νουκλεοτιδίου.

Όπως διαπιστώθηκε, μία συγκεκριμένη ομάδα αλληλομόρφων στα γονίδια που συνδέονται με την ανοσιακή απόκριση, συνδέθηκε με σοβαρότερη νόσηση από COVID-19. Τα γονίδια αυτά συνδέονται επίσης με την πρωτεΐνη ACE2, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και διευκολύνει την είσοδο του ιού σε αυτά.

Μία από τις ομάδες αλληλομόρφων συνδέθηκε με 77% αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη των παραπάνω γονιδίων μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη ενός εμβολίου, καθώς και φαρμάκων για τον COVID-19.

Ομάδες Αίματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς με ομάδα αίματος Α έχουν 45% αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με το νέο κορονοϊό και να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες αίματος. Αντιθέτως, οι ασθενείς με ομάδα αίματος 0 έχουν 35% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από τις ομάδες αίματος. Ο Dr Robert Glatter, ένας γιατρός από το Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι τα γονίδια που καθορίζουν την ομάδα αίματος, επηρεάζουν πιθανώς και την επιφάνεια των κυττάρων. Οι αλλαγές στις δομές της κυτταρικής μεμβράνης μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία του κυττάρου σε μία λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, όπως υποστήριξε.

«Γνωρίζουμε επίσης από προηγούμενες έρευνες ότι η ομάδα αίματος επηρεάζει τον κίνδυνο θρομβώσεων και είναι πλέον σαφές ότι οι ασθενείς με σοβαρή νόσηση από COVID-19 έχουν διαταραχές της πηκτικότητας», εξήγησε ο Dr Glatter.

Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι τα αποτελέσματά της θα πρέπει να επαληθευτούν και να εξερευνηθούν περαιτέρω από μελλοντικές μελέτες. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να εξερευνηθούν περισσότερο τόσο ως προς τη χρησιμότητά τους για τη διαλογή των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όσο και ως προς την κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου», έγραψαν στην έρευνά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα