Νέα Δεδομένα για τη Σύνδεση Παχυσαρκίας – COVID-19

Οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης, χωρίς ωστόσο να έχουν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από την Αυστραλία.

Η έρευνα εξέτασε πάνω από 7.000 ασθενείς από 11 χώρες που εισήχθησαν σε 18 νοσοκομεία. Το 34.8% των παραπάνω ασθενών ήταν υπέρβαροι, ενώ το 30.8% ήταν παχύσαρκοι. Όπως διαπίστωσε η έρευνα, οι ασθενείς με παχυσαρκία είχαν 74% αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν διασωλήνωση κατά τη νοσηλεία τους με COVID-19, ωστόσο τα ποσοστά θνητότητας δεν ήταν υψηλότερα σε αυτή την ομάδα σε σχέση με αυτά στους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται τόσο μεγάλος όγκος δεδομένων για την παχυσαρκία σε μία μόνο μελέτη. «Μέχρι σήμερα διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι η παχυσαρκία και η υπερβαρία συνδέονται με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19. Η έρευνά μας επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία. Επιπλέον, καθώς εξέτασε δεδομένα από αρκετές διαφορετικές χώρες, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε ξεχωριστά διάφορους παράγοντες κινδύνου. Ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων (όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης), βλέπουμε πλέον ότι ο εξαιρετικά υψηλός ΔΜΣ συνδέεται με σοβαρότερη νόσηση από COVID-19».

Μία θεωρία που μπορεί να εξηγήσει το παραπάνω φαινόμενο είναι το γεγονός ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και η υπερβαρία χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή. Η τελευταία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στις λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η γρίπη. Οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν επίσης συχνότερα δύσπνοια, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει ίσως τον αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης.

Άλλοι Παράγοντες Κινδύνου που Ανέδειξε η Έρευνα

Η έρευνα κατάφερε να παρατηρήσει και άλλους παράγοντες κινδύνου, εκτός της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρειάζονται συχνότερα οξυγόνο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η καρδιαγγειακή νόσος και οι προϋπάρχουσες παθήσεις του αναπνευστικού συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στο νοσοκομείο, όχι όμως με αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης. Τέλος, στους ασθενείς με διαβήτη παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνο διασωλήνωσης, ανεξαρτήτως αν ήταν παχύσαρκοι ή όχι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα