Μυοκαρδίτιδα: 7 Φορές Αυξημένος ο Κίνδυνος της Επιπλοκής από την COVID-19 σε Σχέση με τα Εμβόλια

Ο κίνδυνος εμφάνισης μυοκαρδίτιδας (φλεγμονής του μυοκαρδίου) είναι 7 φορές υψηλότερος σε όσους νοσούν από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που εμβολιάζονται, όπως έδειξε μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ. Η μυοκαρδίτιδα είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από στηθάγχη, δύσπνοια ή αρρυθμία, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμα και θάνατο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από μία λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο από το εμβόλιο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να παρακολουθήσουμε την πορεία της νόσου σε όλους τους ασθενείς προκειμένου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί μετά την COVID-19. Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19, τα εμβόλια μπορεί επίσης να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα στους άνδρες νεαρής ηλικίας. Μέχρι σήμερα, καμία έρευνα δεν είχε προσδιορίσει με λεπτομέρεια τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας από τις λοιμώξεις ή τα εμβόλια.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης έκανε μία μεγάλη ανάλυση στην οποία συνέκρινε την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τη λοίμωξη από την COVID-19 και τον αντίστοιχο κίνδυνο από τα εμβόλια. Πρακτικά οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς με COVID-19 (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) με ασθενείς χωρίς ιστορικό λοίμωξης. Όπως παρατήρησαν, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν 15 φορές υψηλότερος στους ασθενείς με COVID-19, ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τα ποσοστά της μυοκαρδίτιδας ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Όπως παρατήρησαν ο κίνδυνος εμφάνισης της επιπλοκής ήταν διπλάσιος σε όσους είχαν κάνει τα εμβόλια της COVID-19 σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από την COVID-19 ήταν περίπου 7 φορές αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο από τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη.

Στη συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση που έκανε η ομάδα εξετάστηκαν συνολικά 22 μελέτες για το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι το Μάιο του 2022. Από το σύνολο των εθελοντών που εξετάστηκαν στις παραπάνω μελέτες, περίπου 58 εκατομμύρια παρουσίασαν επιπλοκές από την καρδιά. Οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες με σκοπό να εξετάσουν τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας. Συγκεκριμένα, οι 55.5 εκατομμύρια ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19 συγκρίθηκαν με μία ομάδα ανεμβολίαστων, ενώ οι 2.5 εκατομμύρια ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 συγκρίθηκαν με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης.

Στην ομάδα των εμβολιασμένων, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εκτιμήσουν ξεχωριστά τον κίνδυνο για κάθε εμβόλιο της COVID (Pfizer, Moderna, Novavax, AstraZeneca, Johnson & Johnson). Η μέση ηλικία αυτής της ομάδας ήταν τα 49 χρόνια, το 49% ήταν άνδρες και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών για 28 ημέρες.

Όπως παρατήρησε η ομάδα, η πλειοψηφία (61%) των ασθενών που παρουσίασαν μυοκαρδίτιδα μετά το εμβόλιο ή την COVID-19 λοίμωξη ήταν άνδρες. Από αυτούς που διαγνώστηκαν με μυοκαρδίτιδα τόσο στην ομάδα των εμβολιασμένων όσο και στην ομάδα των ασθενών που νόσησαν από COVID-19, το 1.07% χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ το 0.015% κατέληξαν.

«Τόσο η COVID-19 λοίμωξη όσο και τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, ο σχετικός κίνδυνος φλεγμονής του μυοκαρδίου από την COVID-19 λοίμωξη είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο από τα εμβόλια. Ελπίζουμε ότι οι παρατηρήσεις μας θα καθησυχάσουν όσους είναι ακόμα επιφυλακτικοί για τα εμβόλια της COVID-19», καταλήγει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα