Μπορούν τα Παιδιά να Μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 στους Γονείς; Τι Μάθαμε από την Αγγλία

Σύμφωνα με δεδομένα από το 2ο κύμα της πανδημίας στην Αγγλία πέρσι, στις οικογένειες με παιδιά, οι ενήλικες είχαν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και νοσηλείας για COVID-19 όχι όμως υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που διεξήχθη από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Η τελευταία διαπίστωσε ότι οι ενήλικες κάτω των 65 ετών που ζούσαν με παιδιά ηλικίας 12-18 ετών είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 και 26% αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19. Ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος στους ενήλικες που ζούσαν με παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Στο 1ο κύμα της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία (Φεβρουάριος-Αύγουστος 2020) , δεν είχε διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, νοσηλείας ή θανάτου από COVID-19, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος, τα σχολεία ήταν κλειστά και άνοιξαν το φθινόπωρο. Το νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 (Β.1.1.7) ξεκίνησε επίσης να κυκλοφορεί την ίδια περίοδο. Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι το στέλεχος αυτό έχει υψηλότερη μολυσματικότητα στα παιδιά κάτω των 20 ετών σε σχέση με το αρχικό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη OpenSAFELY, μία βάση δεδομένων που στήθηκε από το NHS England. Η βάση αυτή περιέχει δεδομένα για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους κατά το 1ο και το 2ο κύμα της πανδημίας.

Στη μελέτη εξετάστηκαν περίπου 9.3 ενήλικες ηλικίας κάτω των 65, καθώς και 2.7 ενήλικες άνω των 65 ετών. Περίπου το 63% του δείγματος δεν ζούσε με παιδιά, το 20% ζούσε με παιδιά 0-11 ετών, ενώ το 10% ζούσε με παιδιά 12-18 ετών. Στους ενήλικες άνω των 65, το 97% δεν ζούσε με παιδιά στο σπίτι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι οι ενήλικες άνω των 65 που ζούσαν με παιδιά είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου, ανεξαρτήτως αν ζούσαν με παιδιά ηλικίας 0-11 ετών ή 12-18 ετών.

Για τους ενήλικες κάτω των 65, αυτοί που ζούσαν με παιδιά ηλικίας 0-11 ετών είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 και στα 2 κύματα της πανδημίας. Στο 2ο κύμα της πανδημίας δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος θανάτου σε όσους ζούσαν με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ασθενείς του παραπάνω πληθυσμού που ζούσαν με παιδιά δεν είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ.

Ένας από τους περιορισμούς της έρευνας είναι ότι τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν μπορούν να γενικευθούν στο σύνολο του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας (ή στους πληθυσμούς άλλων χωρών). Η έρευνα δεν ήταν δυνατό επίσης να εξετάσει την άμεση σύνδεση ανάμεσα στα παιδιά και τον κίνδυνο θετικών εξετάσεων για COVID-19 σε έναν ενήλικα του σπιτιού, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των λοιμώξεων σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα είναι ασυμπτωματικά και επομένως παραμένουν αδιάγνωστα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, το άνοιγμα των σχολείων συνδέθηκε με προοδευτική αύξηση στις μολύνσεις με SARS-CoV-2 στα παιδιά όλων των ηλικιών. Όπως κατέληξαν, αν τα σχολεία είχαν ανοίξει κανονικά χωρίς μέτρα, τότε πιθανώς θα υπήρχε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού από τα παιδιά στους ενήλικες του σπιτιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα