Μπορεί ο SARS-CoV-2 να Προκαλέσει Βλάβες στην Καρδιά; Όλα τα Διαθέσιμα Δεδομένα Μέχρι Σήμερα

Ο COVID-19, δηλαδή η νόσος που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, έχει προκαλέσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως. Αν και είναι συχνότερα απειλητικός για τη ζωή εξ’ αιτίας των επιδράσεών του στους πνεύμονες, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology δείχνει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές βλάβες, ακόμα και σε ασθενείς που δεν είχαν προϋπάρχουσες καρδιοπάθειες.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι όλοι οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 κινδυνεύουν από καρδιακές βλάβες, ανεξαρτήτως αν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή όχι. Το ιστορικό σίγουρα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, ωστόσο ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες σε οποιονδήποτε ασθενή», είπε ο Dr Mohammad Madjid, επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής καρδιολογίας από το McGovern Medical School στο UTHealth.

Αντίστοιχες Επιδράσεις έχουν και Άλλοι Ιοί

Σύμφωνα με τον Madjid, άλλοι ιοί, όπως για παράδειγμα ο ιός της γρίπης και ο ιός SARS, μπορούν επίσης να επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία και να προκαλέσουν καρδιακές βλάβες σε υγιή άτομα.

Όπως σημείωσε, στις περισσότερες επιδημίες της γρίπης, περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν από καρδιαγγειακά αίτια παρά από επιπλοκές του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία. Κάτι αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα και στους ασθενείς από COVID-19.

«Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει ότι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν από καρδιαγγειακή νόσο, παρά από πνευμονία, επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη», είπε ο Madjid.

Σύμφωνα με μία έρευνα από το Chinese Center for Disease Control and Prevention (CCDC), τα ποσοστά θανάτου του COVID-19 σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο στην Κίνα ήταν 10.5% από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

«Το ίδιο έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς ιούς, μεταξύ των οποίων η γρίπη και ο Epstein-Barr, επομένως σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε. Η κύρια διαφορά αφορά στα τελευταία στάδια της νόσου», είπε ο Dr Brian Kolski, καρδιολόγος στο St Joseph Hospital της Καλιφόρνια.

«Ο COVID-19 επηρεάζει περισσότερο το αναπνευστικό στα αρχικά στάδια, ωστόσο αργότερα προκαλεί περισσότερες βλάβες στο καρδιαγγειακό», εξήγησε.

Πώς Προκαλούν οι Ιοί Βλάβες στην Καρδιά

Οι 3 συχνότεροι μηχανισμοί μέσω των οποίων επηρεάζεται η καρδιά από μία ιογενή λοίμωξη είναι:

  • Η λοίμωξη με περισσότερα από 1 μικρόβια
  • Η αναπνευστική ανεπάρκεια από τις βλάβες στους πνεύμονες
  • Η «καταιγίδα κυτταροκινών» που προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη

«Οι κυτταροκίνες είναι πρωτεΐνες που ρυθμίζουν αρκετές διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες, μία εκ των οποίων είναι η φλεγμονή», είπε ο Dr Ashesh Parikh, ένας καρδιολόγος από το Τέξας.

«Η φλεγμονώδης απόκριση των κυτταροκινών μπορεί να προκαλέσει καρδιακές βλάβες μέσω της καρδιακής ανεπάρκειας», πρόσθεσε.

Στην παραπάνω περίπτωση, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που λέγεται μυοκαρδίτιτδα.

Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί ουσιαστικά μία φλεγμονή του μυοκαρδίου. Μπορεί να μειώσει την ικανότητα άντλησης αίματος από την καρδιά, κάτι που λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης ή συστολική καρδιακή ανεπάρκεια.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology διαπίστωσε μάλιστα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσηλευομένων ασθενών από COVID-19 στην Κίνα παρουσίασαν καρδιακές βλάβες.

Σημαντικά Υψηλότερος Κίνδυνος στους Ασθενείς με Προϋπάρχουσες Καρδιοπάθειες

Η παραπάνω έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 416 ενήλικες με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 που είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Renmin του Wuhan.

Για να προσδιορίσουν την έκταση των καρδιακών βλαβών οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της τροπονίνης στο αίμα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Dr Sreenivas Gudimetla, ένας καρδιολόγος από το Τέξας, η διάγνωση των υψηλών επιπέδων τροπονίνης σε έναν ασθενή με σοβαρό COVID-19, σπάνια οδηγεί σε αλλαγή της θεραπείας.

«Χωρίς ένα εμβόλιο ή κάποια θεραπεία για τη λοίμωξη, η μοναδική μας επιλογή είναι η επιθετική, υποστηρικτική αντιμετώπιση με διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με φάρμακα, αντιμετώπιση των δευτερογενών λοιμώξεων, υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας και διατήρηση της αναπνοής με διασωλήνωση», πρόσθεσε.

Οι παρατηρήσεις της ίδιας έρευνας έδειξαν επίσης ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν πολύ υψηλότερα στους ασθενείς με καρδιακές βλάβες σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καρδιακές βλάβες, με τη θνησιμότητα να είναι 51% στους πρώτους και 4.5% στους δεύτερους.

Οδηγίες COVID-19 για τους Ασθενείς με Καρδιοπάθειες

Το American College of Cardiology εξέδωσε προσφάτως οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση των καρδιακών επιπλοκών του COVID-19. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ταχεία διάγνωση και απομόνωση των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από τον COVID-19
  • Οι ασθενείς με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και έχουν χειρότερη πρόγνωση
  • Καθοδήγηση και ενημέρωση των ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο με σκοπό να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα
  • Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια, ιδιαίτερα αυτά της γρίπης και του πνευμονιοκόκκου

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα