Long COVID: Πώς Συνδέεται με τα Επίπεδα της Φλεγμονής κατά τη Νοσηλεία των Ασθενών;

Τελευταία έρχονται στο φως όλο και περισσότερα δεδομένα για τους κινδύνους της long COVID. Για παράδειγμα, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν το επόμενο έτος συγκριτικά με αυτούς που παρουσίασαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα ή αυτούς που δεν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2.

Σήμερα, μία μελέτη από την ίδια επιστημονική ομάδα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και κατάφεραν να αναρρώσουν από τη λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου αναλόγως με τα επίπεδα της συστηματικής φλεγμονής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, καθώς η φλεγμονή αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού. Ωστόσο, σε ορισμένες νόσους, μεταξύ των οποίων και η COVID-19, η απόκριση αυτή μπορεί να ενισχυθεί ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό.

«Γνωρίζουμε ότι η COVID-19 προκαλεί φλεγμονή, ιδιαίτερα κατά την οξεία φάση της λοίμωξης. Η έρευνά μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών και τον κίνδυνο θανάτου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Πρακτικά δείξαμε ότι όσο ισχυρότερη είναι η απόκριση της φλεγμονής κατά τη νοσηλεία του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταλήξει ο ασθενής εντός 12 μηνών από το εξιτήριο».

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία από 1.207 ενήλικες που νοσηλεύτηκαν κατά τα έτη 2020-2021 στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Οι ασθενείς αυτοί επισκέφθηκαν ξανά το νοσοκομείο μετά από 1 χρόνο και έκαναν ξανά εξετάσεις. Προκειμένου να εκτιμηθεί η απόκριση της φλεγμονής στους ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους, χρησιμοποιήθηκε η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένας κοινός δείκτης φλεγμονής.

Φλεγμονή σε Διάφορα Όργανα του Σώματος

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα της CRP συνδέθηκαν άμεσα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά τη νοσηλεία των ασθενών:

  • 59.4 mg/L σε όσους δεν χρειάστηκαν εξωτερική χορήγηση οξυγόνου
  • 126.9 mg/L σε όσους έλαβαν οξυγόνο χωρίς να διασωληνωθούν
  • 201.2 mg/L σε όσους διασωληνώθηκαν

Οι ασθενείς με COVID-19 που με τα υψηλότερα επίπεδα CRP κατά τη νοσηλεία τους είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια το επόμενο έτος συγκριτικά με αυτούς που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της CRP. Τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine.

«Αρκετά λοιμώδη νοσήματα προκαλούν αύξηση των δεικτών φλεγμονής. Σε αρκετές περιπτώσεις, η φλεγμονή περιορίζεται στα όργανα που προσβάλλει η λοίμωξη. Η COVID-19 διαφέρει από τις άλλες λοιμώξεις καθώς μπορεί να προκαλέσει φλεγμονής σε αρκετά διαφορετικά όργανα εκτός των πνευμόνων, όπως για παράδειγμα η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος. Η υπερβολική αύξηση των επιπέδων της φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορους ιστούς».

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια στους ασθενείς που νόσησαν σοβαρά από COVID-19 ήταν δυνατό να μειωθεί με τη χρήση αντιφλεγμονωδών στεροειδών μετά το εξιτήριο των ασθενών. Συγκεκριμένα, η χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων μείωνε τον κίνδυνο κατά 51%.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σαφές ότι η σοβαρότητα της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της λοίμωξης έχει προγνωστική ισχύ για την εμφάνιση επιπλοκών αργότερα. Η επιστημονική ομάδα υποστήριξε επίσης ότι οι ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο μετά τη νοσηλεία τους για COVID-19 θα πρέπει ίσως να λαμβάνουν στεροειδή αντιφλεγμονώδη για την πρόληψη των παραπάνω επιπλοκών.

COVID-19: Ένα Χρόνιο Νόσημα;

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς τόνισαν ότι η COVID-19 θα πρέπει να θεωρείται δυνητικά χρόνια νόσος.

«Όταν ένας ασθενής νοσεί από κρυολόγημα ή πνευμονία, συνήθως δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα μετά την ανάρρωσή του από τον ιό. Ωστόσο, χρόνια νοσήματα όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς για αρκετά χρόνια μετά από ένα οξύ επεισόδιο της νόσου. Η COVID-19 φαίνεται ότι ανήκει στη δεύτερη κατηγορία καθώς αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό», τόνισαν οι συγγραφείς.

Όπως υποστήριξαν, στις επόμενες μελέτες τους θα επικεντρωθούν περισσότερο στην αναζήτηση θεραπειών για τις σοβαρότερες επιπλοκές της long COVID.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα