Λοίμωξη COVID-19 ή Εμβολιασμός: Πότε Αυξάνεται Περισσότερο ο Κίνδυνος Παράλυσης του Bell;

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο παράλυσης του Bell, ωστόσο ο κίνδυνος της επιπλοκής αυτής είναι πολύ υψηλότερος σε όσους νοσούν από την COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης συστηματικής μελέτης και μετα-ανάλυσης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 των εμβολίων της COVID-19, οι επιστήμονες της μελέτης έδειξαν ότι τα συνολικά περιστατικά παράλυσης του Bell στην ομάδα των εμβολίων ήταν τριπλάσια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Περαιτέρω αναλύσεις, ωστόσο, έδειξαν ότι ο κίνδυνος παράλυσης του Bell από μία λοίμωξη με τον ιό είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον εμβολιασμό, όπως αναφέρει η ομάδα της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Otolaryngology.

«Στο παρελθόν είχαμε ακούσει ότι η παράλυση του Bell αποτελεί πιθανή επιπλοκή των εμβολίων της COVID-19, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε είχαμε παρατηρήσεις υψηλότερα ποσοστά της επιπλοκής αυτής στον πληθυσμό των εμβολιασμένων. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τόσο ο εμβολιασμός όσο και η COVID-19 λοίμωξη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης του Bell», αναφέρει η ομάδα της έρευνας.

«Από τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι τα οφέλη του εμβολιασμού για την πρόληψη της COVID-19 υπερβαίνουν κατά πολύ τον κίνδυνο παράλυσης του Bell. Μάλιστα, στην έρευνά μας δείξαμε ότι εξετάζοντας αποκλειστικά την πιθανότητα παράλυσης του Bell, βλέπουμε ότι αυτή είναι τριπλάσια σε όσους νόσησαν από COVID-19 σε σχέση με τους εμβολιασμένους», εξήγησε η ομάδα.

Η παράλυση του Bell είναι μία μορφή παροδικής παράλυσης ή αδυναμίας που εμφανίζεται στη μία από τις δύο πλευρές του προσώπου. Τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται αιφνιδίως μέσα σε λίγες ημέρες και υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες.

Στο παρελθόν, αρκετά εμβόλια έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παράλυσης του Bell, μεταξύ των οποίων και ένα εμβόλιο της γρίπης που αναπτύχθηκε στην Ελβετία το 2004. Το εμβόλιο αυτό αύξανε τον κίνδυνο της επιπλοκής 19 φορές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και τελικά αποσύρθηκε.

Όταν κυκλοφόρησαν αρχικά τα mRNA εμβόλια της COVID-19 υπήρχαν ορισμένες ανησυχίες ότι μπορεί να αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο παράλυσης του Bell, όπως τελικά αποδείχτηκε.

Στους εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 των παραπάνω εμβολίων παρατηρήθηκε πράγματι μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών στην ομάδα του εμβολίου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Συγκεκριμένα, στην κλινική δοκιμή της Moderna είχαμε 8 περιστατικά στην ομάδα του εμβολίου και 3 στην ομάδα ελέγχου, ενώ στη δοκιμή της Pfizer είχαμε 4 περιστατικά στην ομάδα που έκανε το εμβόλιο και κανένα στην ομάδα του placebo.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε καμία από τις κλινικές δοκιμές που εξέτασαν παιδιά ηλικίας 6-17 ετών δεν παρατηρήθηκαν περιστατικά παράλυσης του Bell.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 17 έρευνες που είχαν ασχοληθεί με τη σύνδεση ανάμεσα στα εμβόλια της COVID-19 και τον κίνδυνο παράλυσης του Bell στο διάστημα από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2022. Μεταξύ αυτών ήταν και οι 4 κλινικές δοκιμές των εμβολίων της Pfizer, της Moderna, της Janssen και της AstraZeneca.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι η ομάδα δεν γνώριζε αν οι εθελοντές που συμμετείχαν στις παραπάνω μελέτες είχαν παράγοντες κινδύνου για την παράλυση του Bell, όπως για παράδειγμα υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή εγκυμοσύνη.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα