Ιικό Φορτίο: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης στους Καρκινοπαθείς με COVID-19;

Το υψηλότερο ιικό φορτίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Cell. Από τους νοσηλευομένους ασθενείς με COVID-19 που εξετάστηκαν στην έρευνα, αυτοί που είχαν αιματολογικές κακοήθειες παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης από τον ιό.

«Τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τη σύνδεση ανάμεσα στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 και την πρόγνωση της νόσου», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Michael Satlin, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο τμήμα λοιμώξεων του Weill Cornell Medicine. «Σήμερα, οι γιατροί δεν μαθαίνουν τυπικά το ιικό φορτίο των ασθενών και τα αποτελέσματα της εξέτασης που λαμβάνουν περιορίζονται στο ‘θετική’ ή ‘αρνητική’. Η πληροφορία σχετικά με το ιικό φορτίο των ασθενών, ιδιαίτερα των καρκινοπαθών, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς χρειάζονται περισσότερο εντατική παρακολούθηση και χορήγηση νέων αντιιικών».

Ο COVID-19 έχει επηρεάσει σήμερα περισσότερα από 27 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και έχει προκαλέσει σχεδόν 900.000 θανάτους. Τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς παρουσιάζουν συχνότερα σοβαρή νόσηση από τον ιό συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν πάσχουν από καρκίνο. Ο Satlin και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι το υψηλότερο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 κατά την εισαγωγή στη ΜΕΘ συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε πως συνδέεται το ιικό φορτίο κατά τη εισαγωγή στο νοσοκομείο με την πρόγνωση των ασθενών.

Στη νέα τους έρευνα, ο Satlin και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο διαγνωστικές εξετάσεις για να υπολογίσουν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε ρινοφαρυγγικά δείγματα ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε 3 νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 14 Μαΐου 2020. Συνολικά εξετάστηκαν 100 καρκινοπαθείς και 2.914 ασθενείς χωρίς καρκίνο. Από τους καρκινοπαθείς, κάποιοι είχαν συμπαγή νεοπλάσματα, ενώ άλλοι είχαν αιματολογικές κακοήθειες, οι οποίες επηρεάζουν το αίμα, το μυελό των οστών ή τους λεμφαδένες.

Το 50% των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες είχε υψηλό ιικό φορτίο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ασθενείς χωρίς καρκίνο ήταν 30%. Από την ίδια ομάδα ασθενών, μόνο αυτοί που είχαν κάνει χημειοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία τους προηγούμενους 6 μήνες είχαν σημαντικά υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό των νοσηλευομένων ασθενών για COVID-19.

«Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω δεδομένα μπορούν να εξηγηθούν από τις ανοσοανεπάρκειες που προκαλούνται είτε από τις αιματολογικές κακοήθειες είτε από τις θεραπείες για τον καρκίνο, οι οποίες μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2», είπε ο Lars Westblade, αναπληρωτής καθηγητής παθολογοανατομίας και μικροβιολογίας στο Weill Cornell Medicine. «Θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες με μεγαλύτερο δείγμα ασθενών προκειμένου να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε μία νοσηλεία με COVID-19».

Συνολικά, η θνησιμότητα των νοσηλευομένων για COVID-19 ήταν 38.8% στους ασθενείς με υψηλό ιικό φορτίο, 24.1% στους ασθενείς με μέτριο ιικό φορτίο και 15.3% στους ασθενείς με χαμηλό ιικό φορτίο. Ειδικά για τους καρκινοπαθείς, τα παραπάνω ποσοστά ήταν 45.2%, 28% και 12.1%, αντίστοιχα. Το υψηλότερο ιικό φορτίο στους ασθενείς με καρκίνο συνδέθηκε με αυξημένη θνησιμότητα στο νοσοκομείο συγκριτικά με τα χαμηλότερα ιικά φορτία. Η σύνδεση αυτή παρέμεινε μάλιστα στατιστικώς σημαντική, ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντα όπως η ηλικία και η ανάγκη χορήγησης οξυγόνου μέσα σε 3 ώρες από την προσέλευση στα επείγοντα.

Αν και οι παρατηρήσεις της έρευνας είναι σημαντικές, η μελέτη δεν προσφέρει δεδομένα σχετικά με το ιικό φορτίο στους ασθενείς με COVID-19 που δεν χρειάζονται νοσηλεία. «Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν αν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 έχει προγνωστική ισχύ για την πορεία των ασθενών με ή χωρίς καρκίνο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να κάνει μεγαλύτερες μελέτες με σκοπό να επιβεβαιώσει τις παρατηρήσεις της και να εξετάσει αν συγκεκριμένα είδη καρκίνου και θεραπειών συνδέονται με υψηλότερο ιικό φορτίο και χειρότερη πρόγνωση. Θα εξετάσουν επίσης αν οι μεταβολές του ιικού φορτίου έχουν χρησιμότητα στην προσαρμογή της θεραπείας για κάθε ασθενή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα