Η Παχυσαρκία Αποτελεί Ανεξάρτητο Παράγοντα Κινδύνου για τον COVID-19

Οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση από COVID-19, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και παρουσίας συννοσηροτήτων όπως η διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιακές ή πνευμονικές νόσοι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Η συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση εξέτασε 9 κλινικές μελέτες οι οποίες είχαν συνολικά δεδομένα από 6.577 ασθενείς με COVID-19 σε 5 χώρες. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο ταχείας επιδείνωσης της νόσου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζονται διασωλήνωση ή να καταλήγουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Research & Clinical Practice.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, αρκετά χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας αυξάνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης του COVID-19. Ένα από αυτά είναι η μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των παραπάνω ασθενών να παράξει ιντερφερόνες (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού) και αντισώματα. Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός δρα ως αποθηκευτικός χώρος για τα σωματίδια του ιού, με αποτέλεσμα τα τελευταία να παραμένουν στον οργανισμό για μεγαλύτερη διάρκεια.

Ωστόσο, το υψηλότερο ιικό φορτίο από τους παραπάνω μηχανισμούς δεν αποτελεί τον μοναδικό προδιαθεσικό παράγοντα που οδηγεί σε σοβαρότερη νόσηση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η χρόνια ήπια φλεγμονή που χαρακτηρίζει την παχυσαρκία, καθιστά την καταιγίδα κυτταροκινών περισσότερο επιβλαβή για τους πνεύμονες.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς συνήθως έχουν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, καθώς ο λιπώδης ιστός της κοιλίας συμπιέζει το διάφραγμα και εμποδίζει τη φυσιολογική του κίνηση.

Οι παραπάνω παράγοντες στο σύνολό τους αυξάνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και διασωλήνωσης στους παραπάνω ασθενείς. Ως αποτέλεσμα, το 9.4% των παχυσάρκων ασθενών που εισέρχονται στη ΜΕΘ τελικά καταλήγουν.

Κλίμακα Κινδύνου

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως ως μέτρο εκτίμησης της παχυσαρκίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι τιμές του ΔΜΣ πάνω από 25 χαρακτηρίζονται ως υπερβαρία, ενώ αυτές από 30 και πάνω ως παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, οι υψηλότερες τιμές του ΔΜΣ συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Αυτό αποδίδεται τόσο στη μειωμένη ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων όσο και στη χρόνια φλεγμονή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος από την παχυσαρκία είναι ακόμα υψηλότερος σε ασθενείς με συννοσηρότητες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι πνευμονικές παθήσεις.

Έρευνες όπως η παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς προειδοποιούν τους ασθενείς ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα πρόληψης, ενώ βοηθούν τους γιατρούς να ξεχωρίσουν ποιοι ασθενείς είναι αυτοί που πιθανώς θα παρουσιάσουν σοβαρότερη νόσηση.

Για τη συστηματική μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις βάσεις Medline, Embase, Web of Science, BVS/Lilacs, SciELO, Scopus και Google Scholar αναζητώντας έρευνες για την παχυσαρκία και τον COVID-19 που είχαν δημοσιευτεί πριν τις 27 Απριλίου. Η παραπάνω αναζήτηση τους οδήγησε σε 40 έρευνες από τις οποίες τελικά 8 πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης.

Καθώς σήμερα τα ποσοστά της παχυσαρκίας στον πληθυσμό αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό, καταλαβαίνουμε ότι η παραπάνω έρευνα έχει μεγάλη σημασία. Καταλήγοντας οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι οργανισμοί δημόσιας υγείας πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να εστιάσουν σε οδηγίες για τη διατροφή και τη φυσική άσκηση οι οποίες θα εφαρμόζονται από μικρή ηλικία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα