Γρίπη και COVID-19: Είναι Δυνατό να Νοσήσουμε Ταυτόχρονα και με τις Δύο Λοιμώξεις;

Όταν ένας ασθενής προσέρχεται στα επείγοντα με οξέα συμπτώματα από το αναπνευστικό φέτος το φθινόπωρο, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει 3 διαφορετικά ενδεχόμενα: τη γρίπη, τον COVID-19 ή και τα δύο.

Καθώς η γρίπη και ο COVID-19 πιθανώς θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα στην κοινότητα το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2020-21, οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη του αριθμού των περιστατικών σε τοπικό επίπεδο και για τις δύο παραπάνω λοιμώξεις.

Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι αρκετά από τα συμπτώματα του COVID-19 παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη με αυτά της γρίπης. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί ότι είναι δυνατό ένας ασθενής να νοσεί και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα.

«Η μοναδική διαφορά είναι η αγευσία και η ανοσμία, συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στη γρίπη», υποστήριξε ο Timothy Uyeki, MD, από το CDC. «Το γεγονός ότι ένας ασθενής μπορεί να νοσεί ταυτόχρονα και από τις δύο λοιμώξεις αλλάζει τα δεδομένα».

Ο Uyeki και η ομάδα του εξέτασαν το μεγαλύτερο δείγμα ασθενών με γρίπη και λοίμωξη από SARS-CoV-2: μία ομάδα 93 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο Wuhan, εκ των οποίων το 49.5% είχε ορολογικά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από γρίπη.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί αστάθμιστοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η συχνότητα της ταυτόχρονης λοίμωξης, ο τρόπος που η τελευταία επηρεάζει τη σοβαρότητα της νόσησης, αλλά και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο ταυτόχρονης λοίμωξης από COVID-19 και γρίπη.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους ασθενείς που νοσούν από COVID-19, γρίπη ή και από τις δύο λοιμώξεις. Ο σημαντικότερος λόγος αφορά τη θεραπευτική αγωγή. Για παράδειγμα, η δεξαμεθαζόνη είναι ένα φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19. Ωστόσο, τα κορτικοστεροειδή (στα οποία ανήκει το παραπάνω φάρμακο) μπορεί να παρατείνουν τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για το διαχωρισμό των παραπάνω λοιμώξεων. Αρκετές εξετάσεις νουκλεϊνικών οξέων μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα του ιούς της γρίπης Α και Β, αλλά και τον SARS-CoV-2 σε ένα ρινοφαρυγγικό δείγμα. Η διάρκεια που χρειάζεται για να βγει το αποτέλεσμα, ωστόσο, μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε καθεμία από τις παραπάνω εξετάσεις και να κυμαίνεται από 20 λεπτά μέχρι 8 ώρες.

Ο Uyeki υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική τηλεφωνική υποστήριξη για ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης, με αποτέλεσμα να μπορούν να λάβουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που παρουσιάσουν οξέα συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Γενικότερα, όλοι οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους το ταχύτερο δυνατό σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, ανεξαρτήτως αν συνοδεύονται από πυρετό ή όχι. Ιδιαίτερα για τη γρίπη, η έγκαιρη χορήγηση θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μάλιστα, οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης και απολαμβάνουν τα περισσότερα οφέλη από την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας, ταυτίζονται με τις ευπαθείς ομάδες για τον SARS-CoV-2:

  • Ηλικιωμένοι άνω των 65
  • Έγκυες
  • Ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όπως πνευμονικές, καρδιακές ή νευρολογικές παθήσεις, ανοσοκατεσταλμένοι και ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 40
  • Ασθενείς που ζουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών που παίρνουν μακροπρόθεσμη θεραπεία με ασπιρίνη, καθώς και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, μπορούν επίσης να ωφεληθούν αρκετά από την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής αγωγής.

Η Angela Campbell, μία επιστήμονας από το CDC, εξέτασε δεδομένα για την εποχή της γρίπης της σεζόν 2019-2020. Αν και τα συνολικά περιστατικά της γρίπης μειώθηκαν σημαντικά χάρη στα μέτρα πρόληψης του COVID-19, ο αριθμός νοσηλειών για τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ και οι παιδιατρικοί θάνατοι από γρίπη (188) ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Η επιστήμονας προειδοποίησε ότι αν και τα μέτρα πρόληψης κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της γρίπης την άνοιξη, οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες όπου δεν γίνεται αυστηρή εφαρμογή μέτρων.

Η Campbell απέρριψε επίσης τη θεωρία ότι τα μέτρα για τον COVID-19 είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης. «Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από τη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι το εμβόλιο», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα