Γονίδιο της Άνοιας Επηρεάζει τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19

Ένα παθολογικό γονίδιο που συνδέεται με την άνοια, αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης έρευνας.

Οι επιστήμονες από τις ιατρικές σχολές στα Πανεπιστήμια του Exeter και Connecticut, ανέλυσαν δεδομένα από το UK Biobank και διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές ευρωπαϊκής καταγωγής που φέρουν 2 αντίγραφα του παθολογικού γονιδίου APOE e4e4 έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Περίπου 1 στους 36 ανθρώπους Ευρωπαϊκής καταγωγής έχει 2 παθολογικά αλληλόμορφα του γονιδίου αυτού και η παρουσία τους αυξάνει 14 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer, καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα της παρούσας μελέτης, η παρουσία 2 αντιγράφων του παραπάνω γονιδίου συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, ακόμα και σε ασθενείς που δεν παρουσίασαν καμία από τις παραπάνω 2 παθήσεις.

Προηγούμενες έρευνες από την ίδια ομάδα ερευνητών είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν 3 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή λοίμωξη από COVID-19, ωστόσο δεν ανήκουν στις γνωστές ευπαθείς ομάδες. Τα αυξημένα ποσοστά στην ομάδα αυτή των ασθενών είχαν αποδοθεί εν μέρει στην ευκολία της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Ωστόσο, η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Gerontology: Medical Sciences, δείχνει ότι ενδεχομένως υπάρχει επίσης και ένα γενετικό κομμάτι. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς που έχουν τον γενότυπο APOE e4e4 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση από COVID-19 σε σχέση με αυτούς που έχουν τον συχνότερο γενότυπο APOE e3e3. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το UK Biobank, μία βάση δεδομένων με πληροφορίες σχετικά με το γονιδίωμα 500.000 εθελοντών.

Η πλειοψηφία των εθελοντών στο δείγμα που εξετάστηκε, δεν είχε εκτεθεί ακόμη στον ιό. Συνολικά, οι 382.188 είχαν καταγωγή από την Ευρώπη, εκ των οποίων οι 9.022 (2.36%) είχαν το παθολογικό γονίδιο APOE e4e4. Στους ασθενείς με θετική διάγνωση για τον COVID-19 (721), ωστόσο,  οι 37 είχαν το παραπάνω παθολογικό γονίδιο (5.13%). Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι οι ασθενείς με γενότυπο APOE e4e4 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 σε σχέση με αυτούς που έχουν γενότυπο e3e3.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς πλέον μπορούμε να εξετάσουμε πιο ειδικά ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το γονίδιο APOE επηρεάζει τον κίνδυνο COVID-19. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέους θεραπευτικούς στόχους. Από την έρευνα φαίνεται επίσης ότι ορισμένες παθήσεις που θεωρούσαμε αναπόφευκτες στην τρίτη ηλικία, αποδίδεται πιθανώς σε συγκεκριμένες βιολογικές διαφορές, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι ασθενείς παραμένουν υγιείς μέχρι τα 100, ενώ άλλοι παρουσιάζουν αναπηρίες και καταλήγουν πριν τα 70», εξήγησε ο Dr Chia-Ling Kuo, ένας επιστήμονας που έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση από COVID-19. Μέχρι σήμερα, η παραπάνω σύνδεση είχε αποδοθεί στις επιδράσεις της άνοιας, στην προχωρημένη ηλικία, στην αδυναμία ή στην αυξημένη έκθεση των ασθενών από τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Η έρευνά μας, ωστόσο, δείχνει ότι πιθανώς η σύνδεση αυτή αποδίδεται και σε άλλους παράγοντες», είπε ο καθηγητής David Melzer, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Όπως φαίνεται, το γενετικό αυτό αλληλόμορφο αυξάνει τόσο τον κίνδυνο άνοιας όσο και τον κίνδυνο COVID-19», κατέληξε ο επιστήμονας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα