Γάντια από Λατέξ: Πόσο Αποτελεσματικά είναι στην Πρόληψη του COVID-19;

Η πρόληψη των λοιμώξεων έχει συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από το κοινό τους τελευταίους μήνες εξ’ αιτίας της πανδημίας του COVID-19. Μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης είναι το πλύσιμο των χειρών. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ενημερωθεί σχετικά και γνωρίζουμε πως να πλύνουμε σωστά τα χέρια μας.

Καθώς αγγίζουμε αρκετές φορές το πρόσωπό μας καθημερινά, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά εύκολο να αγγίξουμε τη μύτη και στο στόμα μας και στη συνέχεια να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλα άτομα μέσω άμεσης επαφής με τα χέρια, είτε μολύνοντας μία επιφάνεια, όπως για παράδειγμα ένα πόμολο πόρτας, ένα πληκτρολόγιο ή το χερούλι μίας σκάλας.

Ωστόσο, ο συνεχής καθαρισμός των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολικά αντισηπτικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και άλγος στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί προσπαθούν να αποφύγουν το τακτικό πλύσιμο και χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους πρόληψης, όπως τα γάντια μίας χρήσης, τα οποία συνήθως φτιάχνονται από λατέξ. Είναι όμως αυτή η μέθοδος πρόληψης εξίσου αποτελεσματική με το πλύσιμο των χεριών;

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης των γαντιών αυτών, αλλά και ποιοι είναι οι περιορισμοί αυτής της μεθόδου πρόληψης, μπορούμε να εξετάσουμε ένα περιβάλλον όπου χρησιμοποιούνται τακτικά, δηλαδή το νοσοκομείο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα γάντια που βρίσκονται σε μεγάλες συσκευασίες δεν είναι αποστειρωμένα και επομένως σχετίζονται με αρκετά περιστατικά μετάδοσης λοιμώξεων. Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετοί χρησιμοποιούν τα γάντια σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι απαραίτητο, τα βάζουν πολύ νωρίς, τα βγάζουν αργότερα ή δεν τα αλλάζουν όταν πρέπει.

Ο σκοπός που οι επαγγελματίες υγείας φορούν γάντια είναι για να προστατευτούν από το αίμα, τα σωματικά υγρά ή ορισμένα φάρμακα. Σε αρκετές περιπτώσεις, το πλύσιμο των χεριών δεν αρκεί για να να προστατεύσει τον γιατρό από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή τους ιούς που μεταδίδονται με το αίμα.

Όταν χρειάζεται να προστατευτεί ο ασθενής, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου, χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα γάντια. Σε κάθε περίπτωση, τα γάντια πρέπει να αλλάζονται άμεσα μόλις μολυνθούν και το ίδιο ζευγάρι γαντιών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται στην εξέταση δύο ασθενών.

Στην Κοινότητα

Όταν βλέπουμε κάποιον να φορά γάντια κατά την προετοιμασία του φαγητού σε ένα εστιατόριο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος αυτός πιθανώς φορά τα ίδια γάντια για αρκετές ώρες και μπορεί να έχει αγγίξει μολυσμένα αντικείμενα με αυτά. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε αν άλλαξε τα γάντια του όταν άγγιξε το ωμό κρέας στη μαγειρική ή χρησιμοποίησε τα ίδια γάντια και αργότερα;

Ομοίως, αν κάποιος αγγίξει μία επιφάνεια με τα γάντια, έχει την ίδια πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό με κάποιον που δεν φοράει γάντια. Η καθυστερημένη αλλαγή των γαντιών ουσιαστικά συνοδεύεται από τους ίδιους κινδύνους με το μη πλύσιμο των χεριών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όταν φοράμε γάντια μπορεί να μην καταλάβουμε ότι αυτά έχουν μολυνθεί, ενώ χωρίς γάντια μπορεί να το καταλαβαίναμε και να πλέναμε τα χέρια μας. Αν αγγίξετε μία επιφάνεια με τον SARS-CoV-2 φορώντας γάντια και στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας, τα γάντια δεν θα σας προστατεύσουν από τη μόλυνση.

Αν και τα γάντια φαίνονται σε αρκετούς ότι είναι ένας απλός και βολικός τρόπος να προστατευτούν από τον ιό, διατηρώντας καθαρά τα χέρια τους, στην πραγματικότητα τα γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν είναι δυνατό να πλύνουμε τα χέρια μας ή όταν υπάρχει κίνδυνος επαφής με αίμα ή σωματικά υγρά ασθενών. Ακόμα και όταν φοράμε γάντια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να αλλάζονται τακτικά.

Τέλος, θυμηθείτε ότι αν και το σαπούνι ή το αντισηπτικό προκαλούν συχνά ερεθισμό του δέρματος και άλγος, τα γάντια από λατέξ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργική αντίδραση.

Βιβλιογραφία: The Conversation

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα