Τρίτη Δόση των Εμβολίων της COVID-19: Έχει Σημασία ποιο Εμβόλιο θα Επιλέξουμε; Όλα τα Δεδομένα

Καθώς πλησιάζει η ώρα να κάνουμε την τρίτη δόση των εμβολίων, αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο εμβόλιο θα πρέπει να επιλέξουν για τη δόση αυτή, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, και τα τρία εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα για την ενισχυτική δόση έχουν εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές και γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Βέβαια, υπάρχουν μικροδιαφορές ανάμεσα στα διάφορα εμβόλια οι οποίες θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε το κατάλληλο για την ενισχυτική δόση, πάντοτε με την καθοδήγηση του γιατρού μας.

Γενικά, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι προκαλεί ισχυρότερη ανοσία, ενώ το ίδιο ισχύει και με την απόκριση αντισωμάτων από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο εμβόλιο μακροπρόθεσμα, ωστόσο προς το παρόν τα δεδομένα δείχνουν ότι έχει ελαφρώς υψηλότερη αποτελεσματικότητα από το εμβόλιο της Pfizer.

Σύμφωνα με ειδικούς από τις ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή η διαφορά ανάμεσα στα δύο εμβόλια είναι τόσο μικρή που πρακτικά δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο θα κάνουμε στην τρίτη δόση.

Ποια Εμβόλια Επέλεξαν οι Κάτοικοι των ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χορήγηση ενισχυτικής δόσης ξεκίνησε πριν την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό έχει κάνει ήδη την ενισχυτική δόση. Σύμφωνα με δεδομένα από τη χώρα, οι περισσότεροι ασθενείς που έκαναν εμβόλια mRNA στις δύο πρώτες δόσεις, έκαναν το ίδιο εμβόλιο και στην τρίτη δόση.

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελούν αυτοί που είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johsnon. Το 43% αυτής της ομάδας επέλεξε να κάνει το εμβόλιο της Moderna στην ενισχυτική δόση, ενώ το 26% έκανε το εμβόλιο της Pfizer. Πρώιμα δεδομένα έχουν δείξει ότι η χορήγηση ενός mRNA εμβολίου στους ασθενείς που έκαναν πρώτη δόση με το εμβόλιο J&J μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη ανοσία σε σχέση με τη δεύτερη δόση του J&J.

Στις ΗΠΑ δεν χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μεγαλύτερη η Δόση του Εμβολίου της Moderna σε Σχέση με το Εμβόλιο της Pfizer

Η τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna περιλαμβάνει το 50% περίπου της δόσης που χορηγείται στις δύο πρώτες δόσεις (κάθε δόση από τις δύο πρώτες περιέχει 100 μικρογραμμάρια mRNA, ενώ η ενισχυτική δόση 50 μικρογραμμάρια).

Η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, αντιθέτως, είναι ίδια με τις δύο πρώτες δόσεις (30 μικρογραμμάρια).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύσαν οι δύο εταιρίες, η τρίτη  δόση του εμβολίου της Pfizer, όσο και αυτή της Moderna αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων επομένως όσοι εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τον ιό SARS-CoV-2 για αρκετούς μήνες μετά από αυτές τις δόσεις. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι ακριβώς η διάρκεια της ανοσίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες με σκοπό να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα.

Το Εμβόλιο της Moderna είναι Ελαφρώς πιο Αποτελεσματικό από τα Υπόλοιπα

Σήμερα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna έχει υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των νοσηλειών σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Μία έρευνα που εξέτασε βετεράνους των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου έδειξε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2021 όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης και 41% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε μία πιο πρόσφατη μελέτη που εξέτασε διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων στις πρώτες και την ενισχυτική δόση, διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο της Moderna έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα με το εμβόλιο της Pfizer στη δεύτερη θέση και το εμβόλιο της J&J στην τελευταία θέση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι ειδικοί στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι θα ήταν ίσως καλύτερο να κάνουν το εμβόλιο της Moderna ή αυτό της Pfizer στην ενισχυτική δόση.

Οι Ανεπιθύμητες Ενέργειες της Τρίτης (Ενισχυτικής) Δόσης

Το εμβόλιο της Moderna είναι το πιο αποτελεσματικό από τα τρία, ωστόσο προκαλεί και τις περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer ή της J&J αρχικά και κάνουν ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζουν συνήθως σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στην ενισχυτική δόση. Αυτές περιλαμβάνουν συνήθως άλγος στο σημείο της έγχυσης, κεφαλαλγία, αίσθημα κόπωσης και μυαλγίες.

Όσοι κάνουν το ίδιο mRNA εμβόλιο με αυτό που έκαναν στις πρώτες δόσεις, παρουσιάζουν τυπικά τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτές που παρουσίασαν στη δεύτερη δόση.

Στην κλινική δοκιμή της τρίτης δόσης για το εμβόλιο της Moderna ορισμένοι εθελοντές παρουσίασαν διογκωμένους λεμφαδένες και ευαισθησία στην περιοχή της μασχάλης. Στην κλινική δοκιμή της Pfizer υπήρχαν επίσης ορισμένοι ασθενείς που παρουσίασαν λεμφαδενοπάθεια μετά την τρίτη δόση.

Οι εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο της J&J και έκαναν το εμβόλιο της ίδιας εταιρίας και στην ενισχυτική δόση παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα και στις δύο δόσεις (ίσως ηπιότερα στη δεύτερη δόση).

Όπως και στις πρώτες δόσεις των εμβολίων, όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες υποχώρησαν σε 1-2 ημέρες.

Φωτογραφία: Kampus Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα