Εμβόλιο mRNA της Moderna για τον COVID-19: Θετικά τα Πρώτα Αποτελέσματα στους Ηλικιωμένους

Μία μικρή κλινική δοκιμή φάσης Ι που εξέτασε 40 ενήλικες ηλικίας άνω των 56 ετών, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο 2 δόσεων της Moderna για τον SARS-CoV-2, γνωστό ως mRNA-1273, είναι εξίσου αποτελεσματικό στην παραγωγή αντισωμάτων στους ηλικιωμένους.

Η έρευνα αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον COVID-19, το οποίο θα μπορεί να προστατεύσει άτομα όλων των ηλικιών. Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου από τον ιό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine. Όπως αναφέρουν, η ανοσιακή απόκριση που παρουσιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση ήταν αντίστοιχη με αυτή που διαπιστώθηκε σε ασθενείς που μολύνθηκαν, ανάρρωσαν και στη συνέχεια έκαναν δωρεά πλάσματος.

Η πιο αποτελεσματική δόση του εμβολίου ήταν αυτή των 100 mcg, η οποία εξετάζεται σήμερα σε μία κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές. Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και διεξάγεται σε 3 κέντρα (το Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, το Emory University School of Medicine και το National Institute of Allergy and Infectious Diseases Vaccine Research Center).

Στην παρούσα μελέτη, η οποία εξέτασε το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 2 ηλικιακές ομάδες (56-70 και άνω των 71) και έλαβαν 2 δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Οι δύο δόσεις που εξετάστηκαν ήταν τα 25 mcg και τα 100 mcg.

Την 57η ημέρα, το GMT (geometric mean titer), ένας δείκτης της απόκρισης αντισωμάτων, ήταν 1.183.066 στους ασθενείς ηλικίας 56-70 που έλαβαν το δόση των 100 mcg και 3.638.522 στους ασθενείς άνω των 71 ετών που έλαβαν την ίδια δόση.

Συγκριτικά, το GMT στους ασθενείς που έλαβαν τη δόση των 25 mcg ήταν 323.945 στους ασθενείς 56-70 ετών και 1.128.391 στους ασθενείς άνω των 71 ετών.

Ο τίτλος αντισωμάτων αυξήθηκε ταχέως μέσα σε 7 ημέρες από τη 2η δόση, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τα αντισώματα που παρήχθησαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου είχαν επίσης υψηλή ικανότητα πρόσδεσης, γεγονός που δείχνει ότι το εμβόλιο έχει πιθανώς ικανοποιητική αποτελεσματικότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κομμάτι των προσεγγίσεων δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου ήταν ήπιες, δοσοεξαρτώμενες και συνήθως έκαναν την εμφάνισή τους μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου. Περιελάμβαναν συνήθως αίσθημα κόπωσης, ρίγος, κεφαλαλγία, μυαλγίες ή άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Το εμβόλιο της Moderna είναι 1 από τα 11 εμβόλια για τον SARS-CoV-2 που βρίσκονται σήμερα στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών.

Στις αρχές της εβδομάδας, το FDA ζήτησε από την Inovio Pharmaceuticals να καθυστερήσει τις τελικές κλινικές δοκιμές του εμβολίου που εξετάζει, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με το φορέα που χρησιμοποιεί για να μεταφέρει το γενετικό υλικό στα κύτταρα. Αυτή είναι η δεύτερη έρευνα που καθυστερεί η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα